Křupavé těsto a krémová náplň – quiche je dobrým řešením pro každé dilema s jídlem, od večeře, pikniky až po odpolední čaj.
Ingredience
- 25 g másla
- 500 g malé cibule (celkem asi 5 kusů), rozpůlené a nakrájené na jemné plátky
- 2 vejce
- 280 ml smetany ke šlehání
- 140 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného nahrubo
Na těsto:
- 280 g hladké mouky plus další na poprášení
- 140 g studeného másla
Postup
- Mouku a máslo vyklopte do mísy a konečky prstů je třete, dokud se úplně nepromísí a nedrobí. Přidejte 8 lžic studené vody a rukama vše spojte dohromady. Vyválejte těsto do tvaru koule a použijte ihned nebo nechte v chladu až 2 dny.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na kruh o 5 cm větší, než je forma. Pomocí válečku ho nadzvedněte a přetáhněte přes formu tak, aby po stranách zůstal přesah těsta. Vychlaďte v lednici nebo mrazáku po dobu 20 minut.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Zatímco se těsto chladí, rozehřejte na pánvi máslo a 20 minut na něm za občasného míchání smažte cibuli, dokud nebude lepkavá a zlatavá. Odstavte z ohně.
- Dno koláče lehce propíchněte vidličkou, koláčovou formu vyložte velkým kruhem z pečicího papíru nebo a naplňte ji pečicími fazolemi.
- Koláč pečte 20 minut, odstraňte papír a fazole a pokračujte v pečení 5-10 minut, dokud koláč nezhnědne.
- Mezitím v míse rozšlehejte vejce a postupně přidejte smetanu. Vmíchejte cibuli a polovinu sýra a dochuťte solí a pepřem. Opatrně vyklopte náplň do korpusu, posypte ji zbytkem sýra a pečte 20-25 minut, dokud nebude ztuhlá a zlatavá.
- Nechte vychladnout, okraje těsta ořízněte, vyjměte a podávejte nakrájené na plátky.