Recept na quiche s cibulí a čedarem

Slané koláčeSlané pečivoSlané receptyVegetariánské

Křupavé těsto a krémová náplň – quiche je dobrým řešením pro každé dilema s jídlem, od večeře, pikniky až po odpolední čaj.

Ingredience

  • 25 g másla
  • 500 g malé cibule (celkem asi 5 kusů), rozpůlené a nakrájené na jemné plátky
  • 2 vejce
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 140 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného nahrubo

Na těsto:

  • 280 g hladké mouky plus další na poprášení
  • 140 g studeného másla

Postup

  1. Mouku a máslo vyklopte do mísy a konečky prstů je třete, dokud se úplně nepromísí a nedrobí. Přidejte 8 lžic studené vody a rukama vše spojte dohromady. Vyválejte těsto do tvaru koule a použijte ihned nebo nechte v chladu až 2 dny.
  2. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na kruh o 5 cm větší, než je forma. Pomocí válečku ho nadzvedněte a přetáhněte přes formu tak, aby po stranách zůstal přesah těsta. Vychlaďte v lednici nebo mrazáku po dobu 20 minut.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Zatímco se těsto chladí, rozehřejte na pánvi máslo a 20 minut na něm za občasného míchání smažte cibuli, dokud nebude lepkavá a zlatavá. Odstavte z ohně.
  4. Dno koláče lehce propíchněte vidličkou, koláčovou formu vyložte velkým kruhem z pečicího papíru nebo a naplňte ji pečicími fazolemi.
  5. Koláč pečte 20 minut, odstraňte papír a fazole a pokračujte v pečení 5-10 minut, dokud koláč nezhnědne.
  6. Mezitím v míse rozšlehejte vejce a postupně přidejte smetanu. Vmíchejte cibuli a polovinu sýra a dochuťte solí a pepřem. Opatrně vyklopte náplň do korpusu, posypte ji zbytkem sýra a pečte 20-25 minut, dokud nebude ztuhlá a zlatavá.
  7. Nechte vychladnout, okraje těsta ořízněte, vyjměte a podávejte nakrájené na plátky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang