Je tu podzim! Pro mě nezačíná datem v kalendáři, ale dnem, kdy ve Starbucksu uvidím Pumpkin spice latte. Mnoho z vás určite zná, ale spousta možná tápe – jedná se o kávu s příchutí amerického dýňového koláče (lépe řečeno toho koření, které do něj používají – stejně jako my u nás milujeme všechno perníkové). Asi je to tím, že začíná být chladno a tahle směs koření v horkém nápoji vás spolehlivě zahřeje. A jelikož Starbucks konečně uveřejnilo složení svých produktů na internetu, vytvořila jsem z toho recept na téměř identické Pumpkin spice latte, které si můžete udělat doma naprosto kdykoliv – počasí nepočasí.
Ingredience na sirup
- 350 g dýňového pyré – kupované mají například v DM (dětský příkrm Moje první dýně) a nebo domácí (rozpulte 1 menší dýni Hokkaido, vydlabejte a dejte na 45 minut péct do trouby na 200%, následně nechte vychladnout, oloupejte slupku a rozmixujte tyčovým mixerem, nebo ve food processoru)
- 350 ml vody
- 225 g cukru krupice
- 80 g třtinového cukru
- pumpkin spice: 2 polévkové lžíce skořice, 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
Postup
- V menším hrnci zahřejte oba cukry a vodu, doku se cukr dokonale nerozpustí, ale nemělo by se to vařit.
- Přidejte dýňové pyré a koření.
- Zahřívejte cca 10 minut, ale opět pod bodem varu.
- Nakonec odstavte z plotny a přimíchejte vanilkový extrakt.
- Naplňte do uzavíratelné sklenice. V lednici by měl vydržet zhruba měsíc.
Na větší latte
- mléko podle velikosti hrnku
- 2 polévkové lžíce sirupu
- 2 panáky espresso
- šlehačka a skořice na ozdobu
- Do uzavíratelné sklenice, nebo shaker nalijte mléko a sirup, dobře uzavřete a 30 sekund zuřivě protřepávejte.
- Poté sklenici otevřete a dejte na 30 sekund do mikrovlnky.
- Nalijte do hrnku, přilijte kávu a ozdobte šlehačkou a skořicí
Redakce Receptik.cz