Je tu jeden podzimní univerzální recept, který může být základem do nespočtu jídel – dýňové pyré. Dokořeňte ho a vyšlehejte spolu s kokosovým mlékem a ghí a užijte si ho jako teplou přílohu k pěknému plátku masa nebo pečínce. Uvařte si polévku, upečte si dýňový chlebík, vytvořte slané dýňové placky a nebo sladké lívance či dýňovou sladkou kaši.
Porce: 2 sklenice
Doba přípravy: 5 minut
Doba pečení: 45 minut
Ingredience:
- 2 středně velké dýně hokkaido
- sůl
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C. Dýni omyjte a nakrájejte minimálně na čtvrtky. Vydlabejte semínka a vložte na plech vyložený pečícím papírem slupkou nahoru. Posypte solí a pokropte vodou.
Dejte péct na 45 minut, dokud nebude dýně měkká. Po vychladnutí vydlabejte lžící všechnu dužinu a promixujte v mixéru do pyré. Skladujte v lednici maximálně okolo 3-4 dní. Popřípadě si ho rovnou zamražte.
A pokud máte rádi pyré, určitě vyzkoušejte i toto netradiční topinamburové pyré.
Redakce Receptik.cz