Když může být horká čokoláda plná vývaru, tak může být i chleba. Nebo ne? Tenhle chleba v sobě vývar ukrývá. Můžete použít jakýkoliv typ vývaru – masový, kostní, s výraznou chutí, či jemný – ale měl by být po vychlazení tužší (takový rosolovitý), třeba kuřecí z receptu na kuřecí Pho. Klidně ale použijte i vodnatější a jenom do něho přidejte kvalitní hovězí želatinu v prášku navíc.
Zkuste experimentovat s kořením a bylinkami podle vlastních chutí. Je možné si udělat vlastní mix v poměru 2:1:1 kmín:fenykl:anýz. A protože je chlebík s mletým lněným semínkem plný kvalitních tuků, tak ho nezapomeňte skladovat v lednici.
Porce: 1 bochník
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 40 minut
Ingredience:
- 1/2 hrnku rozsolovitého vývaru (pokud budete mít spíše vodovatý, použijte 1+1/2 lžíce hovězí želatiny v prášku navíc, např. značka Great Lakes, kterou nechte předem nabobtnat v lehce ohřátém vývaru)
- 1 hrnek kokosového másla
- 2 lžíce zlatého lněného semínka
- 2 lžíce ghí
- 4 lžíce mandlové mouky
- 3 šťastná vajíčka
- 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 lžička namletého chlebového koření – směs kmín, anýz, fenykl
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička himalájské soli
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky medu – volitelně
Postup:
Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte si chlebovou formu pečícím papírem. Rozemelte si nejdříve lněné semínko na mouku. Vlijte do mixéru vývar (případně s nabobtnalou želatinou), přidejte všechny ostatní ingredience a promixujte, případně vše pořádně promíchejte v míse.
Přendejte těsto do pečící formy a pečte přibližně 40 minut. Chlebík poté vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. Skladujte ho v lednici nejlépe ve vzduchotěsné nádobě.
Tip: Nakrájejte si půlku chleba na silnější plátky a rovnou zamrazte na „horší časy“.