Když může být horká čokoláda plná vývaru, tak může být i chleba. Nebo ne? Tenhle chleba v sobě vývar ukrývá. Můžete použít jakýkoliv typ vývaru – masový, kostní, s výraznou chutí, či jemný – ale měl by být po vychlazení tužší (takový rosolovitý), třeba kuřecí z receptu na kuřecí Pho. Klidně ale použijte i vodnatější a jenom do něho přidejte kvalitní hovězí želatinu v prášku navíc.

Zkuste experimentovat s kořením a bylinkami podle vlastních chutí. Je možné si udělat vlastní mix v poměru 2:1:1 kmín:fenykl:anýz. A protože je chlebík s mletým lněným semínkem plný kvalitních tuků, tak ho nezapomeňte skladovat v lednici. 

Porce: 1 bochník

Doba přípravy: 10 minut

Doba pečení: 40 minut

Ingredience:

  • 1/2 hrnku rozsolovitého vývaru (pokud budete mít spíše vodovatý, použijte 1+1/2 lžíce hovězí želatiny v prášku navíc, např. značka Great Lakes, kterou nechte předem nabobtnat v lehce ohřátém vývaru)
  • 1 hrnek kokosového másla
  • 2 lžíce zlatého lněného semínka
  • 2 lžíce ghí
  • 4 lžíce mandlové mouky
  • 3 šťastná vajíčka
  • 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu 
  • 1 lžička namletého chlebového koření – směs kmín, anýz, fenykl
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička himalájské soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky medu – volitelně

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte si chlebovou formu pečícím papírem. Rozemelte si nejdříve lněné semínko na mouku. Vlijte do mixéru vývar (případně s nabobtnalou želatinou), přidejte všechny ostatní ingredience a promixujte, případně vše pořádně promíchejte v míse.

Přendejte těsto do pečící formy a pečte přibližně 40 minut. Chlebík poté vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. Skladujte ho v lednici nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. 

Tip: Nakrájejte si půlku chleba na silnější plátky a rovnou zamrazte na „horší časy“.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang