Uf, nějak začínám ztrácet pojem o čase… Jaký je dnes den? Je středa, čtvrtek nebo pátek? Já vám fakt nějak nevím… Pracujeme, pečeme, píšeme, plánujeme Apetit Piknik, sepisujeme sáhodlouhé seznamy, lítáme od čerta k ďáblu, kujeme pikle a všechno nás to baví… I příprava neodolatelných profiterolů s malinovou pěnou, hořkou čokoládou a praženými kakaovými boby.
Každopádně už nadešel pravý čas a já se jala testovat úplně nové recepty a nové variace starších ověřených stálic a tohle je jeden z výsledků!
Profiteroly s malinovou pěnou, hořkou čokoládou Callebaut a praženými kakaovými boby
Až ochutnáte tuhle šťavnatou letní variantu profiterolků s malinami, čokoládou a kakaovými boby, uslyšíte v hlavě fanfáry, slibuju! Bude potřeba si připravit následující ingredience.
Ingredience
- 125 g neperlivé minerální vody
- 125 g mléka
- 5 g krupicového cukru
- 5 g mořské soli
- 110 g másla
- 70 g hladké mouky
- 70 g polohrubé mouky
- 5 vajec (250 g)
Malinová pěna:
- 250 g másla, změklého
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 g krémového sýra
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 g malin
Na dokončení:
- hořká čokoláda Callebaut
- pražené kakaové boby
Postup
1) V rendlíku nebo menším hrnci spolu zahřejte vodu, mléko, cukr, sůl a máslo. Když začne směs vřít, přisypte naráz mouku (předem jí prosejte přes sítko) a vytrvale míchejte, dokud nebude vzniklá pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn (tzv. odpalování). Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce. Vznikne lesklé táhlé těsto. Nechte ho úplně vychladnout. Těstem naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou s hustými malými zoubky a uložte ho na 2 hodiny do ledničky.
2) Zapněte troubu na 200 °C a nechte jí vyhřát, mřížku umístěte doprostřed. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte špičky těsta – asi jako když děláte sněhové pusinky. Nechte mezi nimi alespoň 2 – 3 cm rozestupy, protože při pečení dost nabudou. Nejdříve pečte 10 minut na 200 °C, poté troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak teplotu v troubě snižte na 180 °C a dopékejte 15 – 20 minut (profiterolky musí být nafouklé a krásně zlaté, záleží na vaší troubě, nepouštějte je z dohledu). Pokud znějí po poklepání dutě, jsou upečené. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.
3) Máslo (o pokojové teplotě) vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Krémový sýr (o pokojové teplotě) zbavte usazené tekutiny a prošlehejte dohladka. Maliny rozmačkejte pomocí vidličky. Do máslové pěny zašlehejte krémový sýr, maliny a nakonec vše opatrně spojte s vyšlehanou smetanou. Pokud se Vám zdá krém málo sladký, doslaďte podle chuti. Krémem naplňte sáček se zdobící špičkou s hustými krátkými zoubky.
4) Kakaové boby pomocí paličky na maso nebo tloučku z hmoždíře roztlučte na kousky.
5) Profiterolkám vodorovně ukrojte špičku a spodní část naplňte malinovou pěnou a přiklopte vrchní částí korpusu. Vršek polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypte drcenými kakaovými boby.
Redakce Receptik.cz