Rýže

Rýže je velmi všestrannou přílohou, která se dá využít téměř ke každému hlavnímu jídlu. Hojně je využívána k masům, omáčkám, především ke znojemské omáčce je skvělou volbou. Rýže se dá také využít do sushi, je možné s ní uvařit paellu s mořskými plody nebo různá rizota.

Rýže se dá využít pro sladká jídla, kdy se nabízí příprava rýžové kaše či rýžového nákypu s ovocem.

Rýží existuje mnoho druhů a každá se hodí pro jiné jídlo. Například basmati nebo jasmínová se spíše hodí pro asijskou kuchyni, pro rizota se využívá rýže arborio, pro ovesné kaše je lepší sáhnout po rýži, která má vyšší obsah škrobu a pro přípravu sushi je zapotřebí také zvláštní druh rýže a rýžový ocet.

Velmi oblíbenými přísadami k rýžím jsou i houby, zelenina, různé krémové omáčky nebo i krevety.

Další kategorie

© 2025 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang