Připravila jsem večer těsto na přes noc kynuté celozrnné lívanečky, abychom měli eňoňuňo snídani. Byla super mňam.

Přes noc kynuté celozrnné lívanečky s ovesnými vločkami

Ingredience (na 2 porce):

  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml mléka
  • 12 g kvasnic 
  • 125 g žitné celozrnné mouky (nebo pohankové, špaldové)
  • 50 g ovesných vloček (preferuji nemleté, aby byly v těstu pěkně cítit)
  • 2 lžičky koření mixed spice (lze použít skořici, perníkové koření, kardamom)
  • 2 lžíce chia semínek (já je cpu všude, ale pokud nemáte, nevadí, občas dávám mleté mandle nebo slunečnicová semínka)

K podávání med a 2 plody mučenky. 

Postup

Ze všech ingrediencí zadělejte řídké těsto a nechte ho kynout přes noc v lednici v míse přikryté fólií. K jeho přípravě použijte jen 175 – 200 ml mléka, zbytek si nechte na ráno na lehké zředění těsta. Samozřejmě můžete těsto připravit i ráno, nemusí kynout přes noc. V tom případě nechte ráno vzejít klasický kvásek z vlažného mléka, cukru, lžíce mouky a kvasnic. Trvá to zhruba 15 minut.

Poté přidejte ostatní ingredience a nechte těsto kynout zhruba dalších 30 minut. Na rozpálenou pánev či do lívanečníku tvořte lžící lívanečky a opékejte na středním stupni z obou stran dozlatova. Já je podávala s medem a mučenkou, ale fantazii se meze nekladou… Skořicový cukr, javorový sirup, zakysaná smetana, domácí džem nebo marmeláda, dušené či čerstvé ovoce, prostě cokoli máte k lívanečkům rádi, bude slušet i těmhle!

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang