Toto je recept na výrobu ghí – přepuštěného másla. Je velmi snadné, levnější než kupované, skladovatelné a má vysoký kouřový bod, díky čemuž se výborně hodí na smažení na pánvi nebo opékání při vysoké teplotě, aniž by se připálilo jako normální máslo.
Příprava
- Příprava: 3 minuty
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 13 minut
- Počet porcí: 220 ml
Ingredience
- 250 g nesoleného másla nakrájeného na 2,5 cm kostky (nebo více)
Postup
- Použijte malý nebo středně velký hrnec nebo malou pánev se stříbrným dnem, aby bylo lépe vidět, kdy je hmota zlatavá.
- Vložte do ní máslo a pak ho nechte rozpustit na středně nízkém ohni.
- Nechte vařit 10 minut – asi po 5 minutách začne pěnit, po 7 minutách většina pěny zmizí a ke konci by měla být pěna téměř úplně pryč.
- Ghí je hotové, když hmota, která se usazuje na dně pánve, zezlátne.
- Sceďte přes cedník vyložený jedním listem papírové utěrky.
- Poté jej přelijte do sklenice určené ke skladování.
- Uchovávejte ve spíži 3 měsíce (ztuhne do konzistence arašídového másla) nebo v lednici 1 rok (ztuhne jako máslo).
- Používejte místo másla nebo tuku na smažení, restování a do omáček.
- Teplota kouře ghí/přepuštěného másla je 230 °C, což je výrazně více než u běžných olejů, jako je rostlinný olej nebo olivový olej, takže se z něj nekouří a nepřipaluje.
- Při pečení – například koláčů a sušenek – používejte opatrně.