Super snadný recept na pražení čerstvých dýňových semínek. Dýňová semínka můžete použít nejen k svačině přímo ze sáčku. A jak si tedy připravit lahodná pražená dýňová semínka?
Pražená dýňová semínka můžete zkusit přimíchat do domácího müsli k snídani, použít jako přílohu k dýňové polévce, posypat jimi pečivo, přimíchat do humusu nebo je použít jako přílohu k salátu.
Díky nízkému glykemickému indexu se nejen dýňová semínka hodí do každého jídelníčku.
TIP: Pokud milujete dýně, můžete si zkusit připravit dýňové špagety.
Co s dýňovými semínky – dýňová semínka využití
Dýňová semínka se dají použít nejen k svačině přímo ze sáčku. Zkuste je použít jako přílohu k dýňové nebo jiné polévce, přidat do směsi k jogurtu či ovesné kaši, posypat jimi domácí cereální kaiserky, využít do libovolného salátu nebo přidat k pečené zelenině v troubě.
Jak sušit dýňová semínka?
Jak sušit dýňová semínka? Sušení a pražení semen jsou dva různé procesy. Při sušení dýňová semínka pečlivě omyjte, abyste odstranili ulpívající vláknitou dýňovou tkáň.
Dýňová semínka lze sušit na slunci, v sušičce při teplotě 50-60 °C po dobu 1 až 2 hodin nebo v teplé troubě na teplotu 3 až 4 hodiny. Často je míchejte, aby nedošlo k jejich spálení.
Chcete-li sušená dýňová semínka upéct, vezměte je, promíchejte s olejem a/nebo solí a pečte v troubě předehřáté na 165 °C po dobu 10 až 15 minut.
Pražení dýňových semínek – jak opražit dýňová semínka
Nevíte, jak opražit dýňová semínka? Pražení dýňových semínek je relativně jednoduché. Ve velkém hrnci převařte osolenou vodu, přidejte očištěná semínka a vařte je 5-10 minut podle velikosti, poté je slijte na kuchyňské utěrce.
Osušená semínka promíchejte s trochou oleje a koření a rovnoměrně je rozprostřete na velký plech. Semínka pečte při 180 °C asi 8-10 minut.
Dýňová semínka recept
Hledáte dýňová semínka recept? Díky tomuto postupu si doma připravíte výborná pražená dýňová semínka.
Dýňová semínka ingredience
- 1 a ½ šálku syrových celých dýňových semínek
- 2 lžičky rozpuštěného másla
- 1 špetka soli
Pražená dýňová semínka postup
- Předehřejte troubu na 150 °C. Čistá a suchá semínka obalte ve směsi rozpuštěného másla (nebo oleje), soli a dalšího koření dle vlastního výběru.
- Semínka rozprostřete v jedné vrstvě na plech. Dbejte na to, aby se semínka nepřekrývala, aby byla co nejkřupavější.
- Pečte asi 45 minut, nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu. Každých 10 minut semínka zkontrolujte, vyjměte plech, promíchejte a znovu je rozprostřete.
Pražená dýňová semínka recept
Připravte si doma zdravá a chutná pražená dýňová semínka. Recept je jednoduchý, a jistě si ho rychle oblíbíte.
Pražená dýňová semínka ingredience
- 1 střední dýně
- Sůl
- Extra panenský olivový olej
Pražená dýňová semínka postup
- Dýni rozřízněte tak, že ostrým nožem (čepelí pod úhlem dovnitř) nařízněte kruh kolem konce stonku a odtrhněte horní část.
- Silnou kovovou lžící vyškrábněte vnitřek dýně a vydlabejte z ní semínka a provázky.
- Hmotu dýňových semínek vložte do cedníku a prohánějte pod vodou, aby se semínka opláchla a oddělila od všeho ostatního.
- Dýňová semínka odměřte v odměrce. Semínka vložte do středně velkého hrnce. Na každý 1/2 šálek dýňových semínek přidejte 2 šálky vody a 1 lžíci soli. Pokud chcete mít semínka slanější, přidejte více sol
- Osolenou vodu a dýňová semínka přiveďte k varu. Nechte 10 minut vařit. Odstavte z ohně a nechte okapat.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Dno pekáče nebo silného plechu na pečení potřete olivovým olejem, asi lžičkou.
- Semínka rozprostřete na pekáč v jedné vrstvě a trochu je proházejte, aby se obalily olejem na pánvi.
- Pečte na horní mřížce, dokud semínka nezačnou hnědnout, 5 až 20 minut v závislosti na velikosti semínek.
- Malá dýňová semínka se mohou opéct přibližně za 5 minut, velká dýňová semínka až za 20 minut. Dýňová semínka hlídejte, aby se příliš neopekla. Po lehkém opečení vyjměte pánev z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Před konzumací nechte dýňová semínka zcela vychladnout.
- Buď je rozlouskněte, abyste odstranili vnitřní semínka, nebo je jezte celé.
Semínka z dýně hokaido – recept
Pokud si chcete připravit doma pražená dýňová semínka, můžete použít například semínka z dýně hokaido. Jak na to?
Semínka z dýně hokaido – ingredience
- Semínka z dýně hokaido
- Olej
- Přibližně 1 čajová lžička bylinek dle vašeho výběru
- Sůl
Postup na semínka z dýně hokaido
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Dýňová semínka opláchněte. Použijte k tomu sítko.
- Semínka vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla semínka zakrytá.
- Dýňová semínka vařte asi 10 minut.
- Sceďte a osušte.
- Dýňová semínka smíchejte s trochou oleje a bylinkami.
- Semínka rozdělte na plech vyložený pečicím papírem.
- Dýňová semínka pečte asi 30 minut do křupava.
- V polovině doby je obraťte, dopečte, vyjměte z trouby a můžete podávat.
Pražená dýňová semínka na pánvi – recept
Dýňová semínka si nemusíte připravovat jen v troubě. Pokud si chcete udělat pražená dýňová semínka na pánvi, můžete se inspirovat následujícím postupem.
Pražená dýňová semínka na pánvi – ingredience
- 1 šálek dýňových semínek
- Špetka soli nebo česnekový prášek, cibulový prášek, ochucená sůl nebo jiné koření dle výběru, nepovinně
Jak opražit dýňová semínka na pánvi
- Dýňová semínka opláchněte, prsty odstraňte veškerou dužinu a vyhoďte ji.
- Dýňová semínka slijte do cedníku a rozložte je na plech na sušenky, aby přes noc oschla.
- Rozpalte velkou suchou pánev s těžkým dnem na středním ohni. Přidejte dýňová semínka. Během opékání semínka neustále protřepávejte a míchejte, aby se nepřipálila.
- Když dýňová semínka začnou zlátnout, začnou praskat a uvolňovat aroma, jsou hotová.
- Horká opečená dýňová semínka posypte solí, česnekovým práškem, cibulovým práškem, kořenící solí, kajenským pepřem nebo kořením podle vlastního výběru. Promíchejte, aby se obalila.
Pražená dýňová semínka se zázvorem – recept
Dodejte svým praženým dýňovým semínkům jedinečnou chuť pomocí lahodného zázvoru.
Ingredience na pražená dýňová semínka se zázvorem
- 2 šálky dýňových semínek
- 2 polévkové lžíce (30 ml) olivového oleje
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžičky nastrouhané čerstvé pomerančové kůry
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 3 lžíce mleté pažitky
Postup na pražená dýňová semínka se zázvorem
- Dýňová semínka pečlivě omyjte, abyste odstranili veškerou přebytečnou dužinu. Dýňová semínka přeneste na papírovou utěrkou vyložený plech. Nechte je odpočívat při pokojové teplotě, dokud zcela nevyschnou, přibližně 1 hodinu.
- Chcete-li proces urychlit, sušte dýňová semínka v troubě o teplotě 90 °C za občasného promíchání nebo použijte fén.
- Ve velké míse smíchejte olivový olej s nastrouhaným zázvorem a pomerančovou kůrou. Odstavte.
- Nastavte rošt trouby do střední polohy a předehřejte troubu na 160 °C. Sušená dýňová semínka promíchejte se zázvorovo-pomerančovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Přeneste je na plech s okrajem. Za občasného míchání pečte do světle zlatavé barvy, celkem asi 25 minut.
- Po vychladnutí semínka přendejte do servírovací misky, promíchejte s mletou pažitkou a podávejte.