Tyto neworleanské červené fazole s rýží je lepší uvařit den před tím, než je budete chtít jíst. Je to časově náročný recept a chuť se ještě zlepší po 24 hodinách v lednici. Pro větší pikantnost přidejte kapku pálivé omáčky.
Ingredience
- 1 lžíce ztuženého tuku nebo podle potřeby
- 1 bílá cibule, nakrájená nadrobno
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 8 šálků vody
- 450 g sušených červených fazolí
- 1 uzená šunková kýta
- 450 g uzené klobásy nakrájené na kousky velikosti sousta
- 2 stonky celeru, nakrájené
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce kreolského koření
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušené šalvěje
- 1 kapka pálivé pepřové omáčky (např. Tabasco) nebo podle chuti (nepovinné)
- 3 šálky vařené bílé rýže
Recept je na 10 porcí.
Postup
- Na pánvi na středním ohni rozpusťte ztužený tuk. Cibuli, papriku a česnek smažte a míchejte na rozpáleném oleji, dokud nezměknou, 5 až 7 minut.
- Ve velkém hrnci smíchejte vodu, červené fazole a šunkovou kýtu. Přiveďte k varu.
- Do hrnce vmíchejte cibulovou směs. Přidejte uzenou klobásu a celer. Znovu přiveďte k varu.
- Do vroucí vody vmíchejte bobkové listy, kreolské koření, tymián a šalvěj. Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a vařte, dokud fazole nezměknou, přibližně 5 hodin.
- Vyjměte a vyhoďte šunkovou kýtu a bobkové listy.
- Vmíchejte pálivou pepřovou omáčku a podávejte s bílou rýží.