Doporučuji ji uvařit den předtím, než ji chcete jíst. Je to časově náročný recept a chuť se ještě zlepší po 24 hodinách v lednici. Pro větší pikantnost přidejte kapku pálivé omáčky.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 5 hodin 10 minut
- Celkem: 5 hodin 30 minut
- Počet porcí: 10 porcí
Ingredience
- 1 lžíce tuku na pečení
- 1 bílá cibule, nakrájená nadrobno
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku, nasekaného
- 8 šálků vody
- 455 g sušených červených fazolí
- 455 g šunkové kýty
- 455 g uzené klobásy nakrájené na kousky velikosti sousta
- 2 stonky celeru, nakrájeného
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce kreolského koření
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušené šalvěje
- 1 kapka pálivé pepřové omáčky
- 3 šálky vařené bílé rýže
Postup
- Na pánvi na středním plameni rozpusťte tuk.
- Cibuli, papriku a česnek smažte a míchejte na rozpáleném tuku, dokud nezměknou (5 až 7 minut).
- Ve velkém hrnci smíchejte vodu, červené fazole a šunkovou kýtu a přiveďte k varu.
- Do hrnce vmíchejte cibulovou směs.
- Přidejte uzenou klobásu a celer.
- Znovu přiveďte k varu.
- Do vroucí vody vmíchejte bobkové listy, kreolské koření, tymián a šalvěj.
- Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a vařte, dokud fazole nezměknou, přibližně 5 hodin.
- Vyjměte a vyhoďte šunkovou kýtu a bobkové listy.
- Vmíchejte pálivou pepřovou omáčku.
- Podávejte s rýží.