Špecle

Špecle jsou tradiční německé noky. Na pánvi můžete také rozemlít několik kousků slaniny, uvařené špecle ohřát ve výpeku ze slaniny a vynechat máslo.

Spätzle, spaetzle, špecle jsou drobné čerstvé těstoviny typické pro německé prostředí. Těsto na špecle se zadělává z vajec, přisolené mouky a z tekutiny (vody, mléka, minerálky). Obsah vajec v těstě je vyšší než třeba u halušek.

Špecle se pojídají samostatně (posypané sýrem a přelité slaninou), mnohem častěji však jako příloha k masitému jídlu. Dětem se špecle někdy sladí.

Pravé německé špecle – recept

Špecle jsou oblíbenou německou přílohou, která si nachází své místo i v české kuchyni. Příprava není složitá, nicméně vyžaduje trochu zručnosti. Ale není důvod k obavám, s naším receptem se povedou každému.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 35 minut

Ingredience na pravé německé špecle

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého bílého pepře
  • 2 vejce
  • ¼ šálku mléka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup na pravé německé špecle

  1. Velký hrnec naplňte do poloviny vodou a přiveďte k varu. Upravte teplotu tak, aby se voda jen vařila.
  2. Mezitím ve střední misce smíchejte mouku, muškátový oříšek, sůl a bílý pepř.
  3. V malé misce rozšlehejte vejce. Přidejte vejce střídavě s mlékem do suchých přísad. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  4. Těsto v dávkách protlačte přes stroj na špecle nebo přes cedník s velkými oky či kovové struhadlo do vroucí vody. Vařte 5 až 8 minut. Vyjměte je děrovanou lžící nebo pavoukem a nechte dobře okapat.
  5. Na velké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte špecle a za mírného míchání vařte, dokud se nezačnou prohřívat. Podávejte posypané petrželkou.
Německé špecle jsou takové malé nočky, které jsou skvělou přílohou i hlavním jídlem.

Bavorské špecle – recept

Špecle mohou být drobné nočky, stejně tak mohou mít podobu širších nudliček. Můžete je koupit v obchodě již hotové, ale s naším receptem zjistíte, že jejich příprava není vůbec náročná.

Ingredience na bavorské špecle

  • 500 g polohrubé mouky (část může byt i hrubá)
  • 5 vajec
  • 1/2 lžičky soli
  • 200-250 ml vody
  • olej
  • máslo

Postup na bavorské špecle

  1. Ručním šlehačem s hákovými nástavci vymícháme polotuhé těsto. Pokud nemáte šlehač, tak vařečkou. Míchejte, dokud se netvoří při vytahování těsta směrem vzhůru, pod vrstvou, bubliny.
  2. Připravíme lopatku, dlouhý nůž a namočíme je do vroucí vody. Na desku rozetřeme po celé šířce a délce v tenké vrstvě těsto a nožem začneme oddělovat dlouhé pásy a rychlým pohybem házíme do vroucí vody.
  3. Jakmile naházíme celou lopatku do vody, promícháme a hned připravíme další lopatku. Po přípravě vybereme sítkem špecle z vody.
  4. Nedoporučuje se dlouho nechávat vařit ve vodě (max. 2 minuty). Jsou tenké, takže není třeba je tam mít dlouho.
  5. Špecle hned propláchneme studenou vodou, vyklopíme do mísy a pokapeme máslem promíchaným s olejem.

Špecle s kuřecím masem – recept

Tradiční špecle v netradiční úpravě s kuřecím masem, žampiony a lahodnou smetanovou omáčkou se stanou vaším oblíbeným receptem na víkendovou večeři.

Ingredience na špecle s kuřecím masem

  • 220 g hladké mouky
  • 20 ml oleje
  • 1 lžička soli
  • 4 vejce
  • 3 litry vody

Omáčka

  • 20 g cibule
  • 100 g kuřecích prsou
  • 20 g másla
  • 20 ml oleje
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • 60 g šunky
  • 20 ml bílého vína
  • 100 g žampionů

Postup na špecle s kuřecím masem

  1. Kuřecí prsa spolu se šunkou nakrájíme na tenké nudličky. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, cibuli oloupeme a jemně nakrájíme.
  2. Těsto na špecle: Vejce rozklepneme do misky, přisypeme sůl a spolu rozkvedláme. Za stálého míchání pomalu přidáváme mouku. Těsto má být středně husté, asi jako jogurt.
  3. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a do vařící vody pře cedník s většími otvory pasírujeme těsto. Povaříme 4 minuty, scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou, necháme okapat a vychladnout. Potom špecle vysypeme do misky a pomastíme olejem.
  4. Omáčka: V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme připravené maso doměkka. Přidáme nakrájené žampiony, promícháme, vmícháme šunku, cibuli a všechny suroviny orestujeme. Pozor, cibuli restujeme jen do zesklovatění. Suroviny zalijeme smetanou a vaříme do zahoustnutí. Přilijeme víno, dochutíme solí a hotovou omáčku stáhneme z ohně.
  5. Uvařené špecle orestujeme v pánvičce na rozehřátém másle, osolíme je a rozdělíme na jednotlivé porce. Každou porci přelijeme hotovou omáčkou a pokrm ihned servírujeme.
Doplněné o špenát a slaninu vytvoří špecle bohatý hlavní chod.

Domácí tyrolské špecle – recept

Käsespätzle neboli sýrové špecle, typické jídlo na dovolené v tyrolských Alpách. Použijte tzv. horský sýr, který jim dodá nezaměnitelnou chuť a vůni.

Ingredience na domácí tyrolské špecle

  • 125 ml mléka
  • 500 g hrubé mouky
  • 5 vajec
  • muškátový oříšek nastrouhaný najemno
  • 300 g kvalitního tvrdého sýra (ideálně tzv. horský sýr)
  • 2 cibule
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • olej
  • pepř
  • mletá paprika
  • mouka

Postup na domácí tyrolské špecle

  1. Z mouky, vajec, mléka, soli a muškátového oříšku připravíme s pomocí kuchyňského robota a následně hnětením tuhé těsto.
  2. Z těsta struhadlem na noky vytvarujeme špecle, které dáme vařit asi na 1,5 minuty do vroucí osolené vody. Přitom mícháme, dokud nevyplavou na povrch. Hotové špecle vyjmeme a necháme dobře okapat a oschnout. 
  3. Rozpálíme pánev a rozpustíme 2 polévkové lžíce sádla. Přidáme špecle a nastrouhaný horský sýr a smažíme, dokud se sýr dobře neroztaví.
  4. Noky přelijeme naběračkou vroucí vody a krátce promícháme.
  5. Na dochucení připravíme tenké kroužky cibule, poprášíme je moukou a mletou paprikou a osmažíme dozlatova. Cibulku vysušíme na papírových ubrouscích a hotové špecle s ní dozdobíme.
  6. Servírujeme posypané česnekem a pepřem rovnou na pánvi.

Zapečené špecle se špenátem – recept

Tyto zapečené špecle se špenátem a sýrem jsou vítanou alternativou ke klasickým zapečeným těstovinám nebo šunkoflekům.

Ingredience na zapečené špecle se špenátem

  • 250 g mraženého špenátu
  • 500 g hotových špeclí
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vanička zeleninového bujonu
  • Sůl a pepř
  • 150 g strouhaného sýra

Postup na zapečené špecle se špenátem

  1. Špecle uvaříme podle návodu na obalu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme špenát a postupně ho zahříváme, dokud se s cibulí pěkně nespojí. Přidáme klidně až 150 ml vody. Špenátovou směs dochutíme bujonem, solí a trochou pepře.
  3. Scezené špecle vložíme do zapékací mísy. Potřeme špenátovou směsí a dobře promícháme. Polovinu sýra vmícháme do špeclí a druhou půlkou je posypeme.
  4. Sýrové špecle pečeme v předehřáté troubě na 250 °C 5–7 minut, dokud se sýr nezačne rozpouštět. Chceme, aby byl povrch špeclí zlatavý.

Špecle se zelím a slaninou – recept

Skvělé hřejivé jídlo pro sychravé podzimní a zimní dny. Zelí a slanina jsou klasickými přílohami ke slovenským haluškám, ale i se špeclemi tvoří dokonalou kombinaci.

Ingredience na špecle se zelím a slaninou

  • 250 g farmářské slaniny
  • 500 g špeclí – polotovar
  • 400 g kysaného zelí – okapané
  • 1 cibule velká
  • olej nebo sádlo
  • sůl
  • pepř mletý
  • cukr krupice dle chuti

Postup na špecle se zelím a slaninou

  1. Na oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli, ke které dáme dozlatova osmažit na nudličky nebo kostičky pokrájenou farmářskou slaninu.
  2. Přidáme okapané zelí, které opepříme a osladíme dle chuti (1-2 lžíce). Pokud nechceme, cukr nemusíme přidávat.
  3. Osolíme, ale dáme pozor na slanost slaniny, vše promícháme a podusíme do změknutí zelí na skus (cca 10 minut).
  4. Během dušení připravíme špecle, které uvaříme dle návodu v osolené vodě. Pak scedíme.
  5. Podušenou směs smícháme se špeclemi, máme hotovo a můžeme podávat.
Špeclím sluší i jen opečená cibulka a čerstvé bylinky.

Špecle se slaninou a zakysanou smetanou – recept

Tento recept je velice rychlý a jednoduchý. Stačí pár surovin a vydatné jídlo je na stole za pár minut. Další důvod mít ve spíži pořád balíček hotových špeclí.

Ingredience na špecle se slaninou a zakysanou smetanou

  • 1 balíček hotových špeclí
  • 200 g slaniny
  • 200 g sýra tvrdého (může být cihla)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • bylinky podle chuti

Postup na špecle se slaninou a zakysanou smetanou

  1. Špecle uvaříme podle návodu na sáčku a dáme stranou.
  2. Slaninu nakrájíme na slabé proužky a osmažíme na pánvi s troškou oleje.
  3. Uvařené špecle smícháme se slaninou a bylinkami. Podáváme posypané sýrem a smetanou na dáme napovrch.

Bramborové špecle – recept

Špecle z brambor jsou vlastně takové halušky. Pojďte si je připravit podle tohoto receptu.

Ingredience na bramborové špecle

  • 350 g brambor (oloupaných, prolisovaných, vařených)
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • sůl

Postup na bramborové špecle

  1. Brambory smícháme s vejci a solí a přidáme tolik mouky, aby vzniklo husté těstíčko.
  2. Protlačíme ho přes síto na kapání nebo halušky do hrnce s vroucí osolenou vodou a jakmile špecle vyplavou na hladinu, vaříme je asi minutu (těsto vaříme aspoň ve dvou várkách).
  3. Pak je nasypeme do ledové vody a po zchladnutí scedíme.
  4. Před podáváním ohřejeme na pařáčku.
  5. Špecle jsou vhodnou přílohou k dušeným masům, omáčkám, gulášům a nebo jen tak, s nějakým přelivem.

Recept se špeclemi – špecle s mákem

Špecle můžete připravit i nasladko a potěšit tak především děti, ale i další mlsné strávníky.

Ingredience na špecle s mákem

  • 400 g hladké mouky
  • 4 ks vajec
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • mák
  • cukr
  • jogurt

Postup na špecle s mákem

  1. Mouku, vejce, mléko a sůl vymícháme do hladkého těsta. Dáme vařit vodu a osolíme ji. Do vroucí vody přes cedník prolisujeme těsto, nebo ho natrháme lžičkou.
  2. Když špecle vyplavou, vyjmeme je do hrnce se studenou vodou. Pak přecedíme a promastíme. Přidáme mák, cukr a na vrch dáme lžičku jogurtu.

Na závěr

Špecle se používají v jihoněmecké, jihorakouské, švýcarské, maďarské, alsaské a jihotyrolské kuchyni. V některých případech se špecle rozlišují podle tvaru, podlouhlým nudlím se v němčině říká Spatzen a kulatým nokům Knöpfle.

Podávají se jako příloha, případně samostatně se špenátem, se slaninou nebo na sladko. Na rozdíl od slovenských halušek neobsahují brambory.

Až budete příště hledat rychlé jídlo nebo netypickou přílohu, zkuste dát špeclím šanci.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang