Tento recept na mongolské hovězí maso se zelenou cibulkou obsahuje sójovou omáčku na hovězí maso v čínském stylu. Podává se nejlépe s měkkými rýžovými nudlemi nebo rýží.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 10 minut
- Čas navíc: 10 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 1 lžíce jemně nasekaného česneku
- ½ lžičky nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
- ⅔ šálku tmavě hnědého cukru
- ½ šálku sójové omáčky
- ½ šálku vody
- 500 g hovězího masa, nakrájeného na silné plátky
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- 1 šálek rostlinného oleje na smažení
- 2 svazky zelené cibule nakrájené na dlouhé kousky
Postup
- V hrnci na mírném ohni rozehřejte 2 lžičky rostlinného oleje.
- Přidejte česnek a zázvor.
- Vařte a míchejte, asi 30 sekund.
- Vmíchejte hnědý cukr, sójovou omáčku a vodu.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a míchejte, dokud omáčka nezačne vřít a mírně nezhoustne, asi 4 minuty.
- Omáčku stáhněte z ohně a dejte stranou.
- Hovězí maso vložte do velké mísy, přidejte kukuřičný škrob a míchejte.
- Odstavte, dokud se většina kukuřičného škrobu nevstřebá, asi 10 minut.
- V hluboké pánvi rozehřejte rostlinný olej.
- Z plátků hovězího masa oklepejte přebytečný kukuřičný škrob a po několika kusech je vhoďte do rozpáleného oleje.
- Krátce promíchejte a smažte, dokud okraje nejsou křupavé, asi 2 minuty.
- Hovězí maso vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách.
- Z pánve odstraňte přebytečný olej a hřejte na středním plameni.
- Přidejte plátky hovězího masa a vmíchejte připravenou omáčku.
- Přidejte zelenou cibuli a přiveďte ji k varu.
- Vařte, dokud cibule nezměkne a nezíská jasně zelenou barvu, asi 1 až 2 minuty.
- Můžete teplé podávat.