Recept na vynikající bagely, které mají autentickou chuť a strukturu.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 20 minut
- Přídavný čas: 2 hodiny 30 minut
- Celkem: 3 hodiny 20 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
Na bagely
- 1 a ¼ šálku vody
- 4 a ½ šálku chlebové mouky
- 3 lžíce bílého cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce instantního droždí
- 4 čtvrtlitry vody
- 1 šálek medu – volitelně
Na posyp
- 2 lžíce máku – volitelně
- 2 lžíce sezamových semínek – volitelně
- 2 lžíce sušených cibulových vloček – volitelně
- 1 lžíce hrubé soli – volitelně
Postup
- Připravte bagely: smíchejte vodu, mouku, cukr, sůl, rostlinný olej a droždí v míse mixéru s hákem na těsto.
- Míchejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto dobře nevypracuje, asi 8 minut.
- Abyste se ujistili, že se lepek plně vyvinul, odkrojte z těsta kousek velikosti vlašského ořechu.
- Prsty si poprašte moukou a pak těsto roztáhněte: pokud se ihned trhá, je třeba těsto více prohníst.
- Plně vyvinuté těsto by mělo tvořit tenkou průsvitnou „okenní tabulku“.
- Přeneste těsto do lehce naolejované mísy, přikryjte ho plastovou fólií a kuchyňskou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout.
- Těsto propracujte, položte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a nožem nebo škrabkou na těsto ho rozdělte na 6 dílů (nebo více, pokud jde o menší bagely).
- Každý kousek těsta rozválejte do tvaru klobásy dlouhé asi 15 cm.
- Konce spojte, aby vznikl kruh.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem a nechte bagely 15 minut odstát.
- Předehřejte troubu na 245 °C.
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
- Vedle plechu naaranžujte malé talířky s mákem, sezamovými semínky a cibulovými vločkami.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu 4 litry vody. V případě potřeby přidejte med.
- Vařte tři bagety najednou, dokud nevyplavou na povrch hrnce, asi 1 minutu z každé strany.
- Bagely vyjměte děrovanou lžící a položte je na vyložený plech.
- Namočte vršky mokrých bagelů do polevy a narovnejte je na plech semínky nahoru.
- V případě potřeby je posypte hrubou solí.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud bagely nezačnou hnědnout, 15 až 20 minut.