Od začátku do konce příprava trvá jen 15 minut (alespoň u malého filé) a v kuchyni se nevytvoří nepříjemný zápach, jako když se losos smaží nebo opéká. Metoda přípravy v tomto článku je „mělké pošírování“. Co to znamená?
Lososa neponoříme do tekutiny, ale necháme ho odpočívat na lůžku ze šalotky, petrželky a kopru s trochou bílého vína a vody. Přivedeme k varu, přikryjeme a vaříme. Losos se vaří jemně a vstřebává chutě aromatických látek.
Ingredience
- 1/2 šálku suchého bílého vína (dobrý Sauvignon Blanc)
- 1/2 šálku vody
- Několik větviček čerstvého kopru nebo posyp sušeného kopru
- 1 snítka čerstvé petrželky
- 1 šalotka nakrájená na tenké plátky nebo několik tenkých plátků cibule
- 1 až 1,5 kilogramu filetů z lososa, vykostěných
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 až 3 plátky čerstvého citronu, k podávání
Postup
- Krok 1 – Připravte si tekutinu na pošírování: Na pánev dejte víno, vodu, kopr, petrželku a šalotku nebo cibuli a na mírném ohni přiveďte k varu.
- Krok 2 – Přidejte lososa: Lososové filety posypeme trochou soli. Filety z lososa položte kůží dolů na pánev a přiklopte.
- Krok 3 – Lososa uvařte a podávejte: V závislosti na tloušťce filetu vařte 5 až 10 minut nebo do požadované propečenosti. Nepřevařujte ho. Podávejte posypané čerstvě mletým černým pepřem a s plátkem nebo dvěma citronu.