Vychutnejte si šťavnaté kuře a křupavé listové těsto doplněné pórkem a výtečnými houbami.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 25 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
- 4 velká kuřecí prsa
- 4 kuřecí stehna bez kůže a kostí
- 2 bobkové listy
- ½ malého balení tymiánu
- ½ malého balení plocholisté petrželky, oddělené listy a stonky
- 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
- 1 stroužek česneku
- 1 kostka kuřecího vývaru, rozdrobená
- 750 ml mléka a další na glazuru
- 100 g másla
- 3 pórky nakrájené na kousky
- 300 g žampionů nakrájených na poloviny
- 100 g hladké mouky a další na poprášení
- 500 g listového těsta
- kečup, k podávání (nepovinné)
Postup
- Kuře vložte do velké pánve s bobkovým listem, polovinou snítek tymiánu, stonky petržele, cibulí, česnekem, vývarem a kořením. Zalijte mlékem a případně dolijte vodou, aby bylo kuře zakryté. Přiveďte k varu, poté ztlumte a 15 minut vařte. Vyjměte z tekutiny a nechte vychladnout.
- Tekutinu slijte přes síto do velkého džbánu – na omáčku na koláč potřebujete 650 ml.
- Mezitím rozehřejte máslo v hrnci na mírném až středním ohni. Přidejte pórek a houby a vařte 5-10 minut, dokud nezměknou, poté je dobře okořeňte. Přidejte mouku a promíchejte, aby se zelenina obalila. Pomalu přilévejte tekutinu z vaření a míchejte, dokud nevznikne hustá omáčka.
- Kuřecí maso rozdělte dvěma vidličkami na malé kousky. Nasekejte petrželovou nať a vmíchejte ji do pórku spolu s tymiánovými lístky a kuřecím masem. Zkontrolujte koření a pak směs lžící přendejte do koláčové misky a nechte ji mírně vychladnout.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto rozválejte na lehce poprášené pracovní ploše. Z okrajů nakrájejte tenké proužky, které pomocí trochy vody přilepte kolem okraje koláčové misky. Zvedněte těsto na vrch koláče, ořízněte okraje a prsty nebo vidličkou je zamáčkněte. Potřete vrchní část mlékem a uprostřed vyřízněte otvor pro páru.
- Pokrm pečte v troubě 20-25 minut, dokud těsto nevykyne a nezezlátne. Část náplně bude vystupovat otvorem pro páru.