Pórková polévka s bramborami je hustá a krémová klasická francouzská bramborová polévka, která začíná česnekovým máslem, v němž se pomalu dusí pórek, aby vynikla jeho sladká chuť.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 5 až 8
Ingredience
- 30 g másla
- 2 stroužky česneku, velké, jemně mleté
- 3 pórky, pouze bílá a světle zelená část, nakrájené na tenké plátky
- 1 kg brambor, oloupané a nakrájené na kostičky o velikosti 2,5 cm
- 1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 185 ml smetany, husté (místo mléka)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- krutony: 2 silné plátky chleba (nakrájené na kousky velikosti krutonu), 1 lžíce rozpuštěného másla nebo olivového oleje ve spreji, sůl
- obloha: drobně nasekaná pažitka, smetana na ozdobu
Postup
- Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni.
- Přidejte česnek a pórek a restujte 7 minut, dokud nezměknou a nezesládnou.
- Přidejte brambory a vývar.
- Zvyšte teplotu a přiveďte k varu, pak přiklopte pokličkou a snižte teplotu, aby se vařilo mírně.
- Vařte 25 minut nebo dokud nejsou brambory velmi měkké a téměř se nerozpadají.
- Vypněte sporák a rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Nepřehánějte to s pyré.
- Osolte a opepřete, pak vmíchejte smetanu.
- Připravte krutony: předehřejte troubu na 180 °C.
- Chléb pokapejte rozpuštěným máslem (nebo postříkejte olejem).
- Pečte 5 minut nebo dokud není chléb zlatavý a křupavý.
- Ještě horký posypejte špetkou soli.
- Polévku podávejte pokapané smetanou a posypané pažitkou a krutony.
Recepty z pórku jsou chutné a především zdravé. Tato potravina vůbec nemusí být v obchodech se zeleninou přehlížena, právě naopak.