Tento recept je plný sladké citrusové chuti, sezamových semínek a šalvěje. Jeho příprava je překvapivě snadná – potřebujete jen velkou pánev.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 35 minut
Ingredience
Na pomerančovou omáčku:
- Kůra z 1 pomeranče
- 1/4 šálku pomerančové šťávy
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku vody
- 1/3 šálku rýžového octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/2 šálku cukru
Na kuře:
- 1,5 kg kuřecích stehen bez kůže a kostí
- 2 velká vejce
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/2 šálku kukuřičného škrobu
- 1/2 šálku hladké mouky
- 2 šálky rostlinného oleje na smažení
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 velká šalotka, nasekaná
- Šalvěj
- Sezamová semínka
- Vařená bílá rýže
Postup
- Přísady na omáčku rozšlehejte ve střední misce. Odstavte.
- Kuřecí maso nakrájejte na asi 1 cm velké kostky. V misce rozšlehejte vejce se solí a černým pepřem a přidejte kuře. Promíchejte.
- V samostatné misce prošlehejte mouku a kukuřičný škrob. Kuře vyjměte z vajec děrovanou lžící nebo kleštěmi, přebytečná vejce nechte odtéct a poté je přendejte do směsi kukuřičného škrobu a dobře obalte.
- V bílé misce rozšleháme vejce a smícháme s nakrájeným syrovým masem.
- Na velkou pánev přidáme olej. Zahřívejte ho na středně vysoké teplotě. Pokud nemáte teploměr, můžete teplotu vyzkoušet také tak, že do ní nasypete trochu mouky a ta by měla okamžitě zasyčet.
- Jakmile je olej rozpálený, smažte kuře ve dvou dávkách. Olej nemusí kuře zcela pokrýt – to nevadí. Smažte 3-4 minuty. Obraťte kousky kuřete a smažte, dokud není kuře propečené, tedy ještě asi 3 až 4 minuty. Celková doba vaření je asi 6-8 minut.
- Smažené kostky kuřete vyjměte a přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby mohlo kuře odkapat. Postup opakujte, dokud není všechno kuře hotové.
- Jakmile je kuře hotové, vylijte horký olej a pánev vytřete. Přidejte čerstvou lžíci oleje spolu s nasekaným česnekem a šalotkou. Chvíli povařte a poté přidejte omáčku. Omáčku vařte, dokud nezačne houstnout.
- Jakmile omáčka lehce probublává, přidejte osmažené kuře a promíchejte, aby se obalilo. Omáčka by měla nadále houstnout a lepit se na kuře.
- Nechte ještě minutu nebo dvě povařit. Pomerančové kuře podávejte na uvařené bílé rýži, ozdobené sezamovými semínky a čerstvými šalotkami.