Recepty Jamieho Olivera jsou původní, překvapivé a zdravé. Kdo umí číst, umí i vařit – o jeho knihách to platí beze zbytku. Zapomeňte na rozblemcanou rybičkovou pomazánku z táborů, pojďte to zkusit „po anglicku“ podle Jamieho Olivera.
Pomazánky se dají dělat na dva způsoby. Na ten, který zná každý ze školky a závodních jídelen. Bez fantazie, dochucení, harmonie a nápadu. A pak na ten způsob, kdy o pomazánce lze říci, že je to nebe na jazyku.
Jedním z příkladů je pomazánka z uzeného pstruha. Je výrazná, přitom jemná, vláčná a dokonale lahodná. Další z rybičkových pomazánek je např. pomazánka z krabích tyčinek. Pro ty, kteří preferují pomazánky sýrové, může být skvělá např. pomazánka z romaduru.
(Recept je převzatý z knihy Jamie Oliver, Moje Velká Británie/Jamie’s Great Britain.)
Na krémovou rybí pomazánku podle Jamie Olivera budete potřebovat:
- 125 g tvarohu nebo žervé
- 2–3 vrchovaté lžičky strouhaného nebo naloženého křenu
- 1 chemicky neošetřený citron
- jarní cibulka na posypání
- mořská sůl a mletý pepř
- 125 g pstruha uzeného horkým kouřem, bez kůže
- řepkový olej
- kornbageta (nebo jiné celozrnné pečivo) podávání
Postup
Utřete žervé s kůrou z celého a šťávou z půlky citronu, křenem, solí a pepřem. Pomazánka má být výrazná, proto se nebojte jejich množství.
Přidejte pstruha naloupaného na menší kousky, odstraňte při tom kostičky i kůži, a opatrně zamíchejte – kousky mají být patrné, proto míchejte s citem. Připravenou směs přesuňte do hezké servírovací misky, posypte navrch jarní cibulkou, zakapejte olejem a nechte v chladu odležet.
Jamie sice tuhle dobrotu podává s yorkshirským pudinkem*, já ji mám ale nejraději s křupavou kornbagetou a okurkou jako lehkou večeři.
Yorkshirský pudink je součást tradičního anglického slavnostního oběda a je spojován vždy s upečením roast-beefu s hnědou omáčkou z výpeku a orestovaných brambor.
Aby bylo zcela jasno, yorkshirský pudink nemá s naším nic společného. Je součástí tradičního anglického slavnostního oběda a je spojován vždy s upečením roast-beefu s hnědou omáčkou z výpeku a orestovaných brambor.
Takže žádný dezert, ale náhrada za brambory, rýži, nebo jiné přílohy k masu. Pudinky z hrabství Yorkshire se dělají z jednoduchého těstíčka z mouky, mléka a vajec.
To se pak rychle usmaží v pánvičce na vdolky nebo upeče ve formě na muffiny. Díky rychlé přípravě je yorkshirský pudink křupavý na povrchu, kyprý uvnitř a velmi chutný.
TIP: Milovníkům ryb doporučujeme vyzkoušet rybičkové pomazánky jako je například krabí. Příprava je velmi rychlá a výsledek stojí za to. Mimo to je součástí redukčních diet, protože obsahuje malý podíl tuků, za to vysoký obsah bílkovin.