Jsou recepty, které se vám zdají na první pohled podezřelé. „To nemůže fungovat,“ říkáte si a recept přeskakujete. Některé se ale trpělivě vracejí a čekají, kdy se vaše rezolutní „ne“ změní v lehkou pochybnost: „Jamie Oliver to dělá taky?“
A pak se recept objeví v modifikované podobě na jiné vaší oblíbené stránce, zmíní se o něm kamarádka a vy se konečně rozhodnete, že ten teda upečete.
Jenom tak, v troubě, s kapkou olivového oleje a stroužky neoloupaného česneku. Pečením květák ztratí velkou část své hořkosti a získá zvláštní, lehce nasládlou, jakoby zemitou chuť.
Je výborný jenom tak, ještě horký z plechu jako příloha, dá se z něj ale udělat i zdravý dip nebo pomazánka na opečený chléb. Je férové říct, že dětem jeho výrazná chuť podpořená pečeným česnekem pravděpodobně nebude vyhovovat.
Když se ale snažíte ozdravit jídelníček a chcete zkusit něco nového, směle do toho. Přimlouvám se za použití poměrně velké hrsti čerstvé petrželky, krásně jídlo odlehčí a dodá svěžest.
Pomazánka z pečeného květáku
Na pomazánku z pečeného květáku budete potřebovat:
Tmavý chléb vyrobený z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou porézní střídu, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celokvě obsahuje 80% celozrnné mouky). Obohacený záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek). Z kamenné pece.
- 1 bochník celozrnného chleba
- 1 menší květák
- cca 1 dcl olivového oleje
- 6–7 stroužků neoloupaného česneku + 2 oloupané k podávání
- sůl, bílý pepř
- 3–4 lžíce čerstvého sýra (případně 1–2 lžíce hustého jogurtu)
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžíci citronové šťávy
- velkou hrst hladkolisté petrželky
- hrst piniových oříšků k podávání
Květák očistěte, omyjte a rozeberte na středně velké růžičky. Osušte a dejte spolu s neoloupaným česnekem na plech vyložený papírem na pečení. Zastříkněte olivovým olejem (část si nechte k podávání), osolte a opepřete bílým pepřem.
Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 25–30 minut, až květák lehce zhnědne. Nechte zchladnout. Poté růžičky přemístěte do mixéru a vymačkejte k nim vnitřek pečeného česneku.
Promixujte na jemnou drť. Přidejte čerstvý sýr, citronovou šťávu, hořčici a případně jogurt a dále mixujte na jemnou kaši.
Při podávání zasypte velkou hrstí jemně sekané petrželky, piniovými oříšky a zastříkněte zbylým olejem. Podávejte s nasucho opečeným celozrnným chlebem, který můžete ještě potřít stroužkem čerstvého česneku.