pomazánka z červené řepy

Kdo by neznal vajíčkovou, česnekovou nebo budapešťskou pomazánku? To jsou samozřejmě klasiky, které velice oblíbené a připravují si je s oblibou den co den. Většina těchto pomazánek ale obsahuje velké množství majonézy a soli. Kupované pomazánky z obchodu v sobě ukrývají navíc ještě mnoho zvýrazňovačů chutí, konzervantů a barviv. Proto si nejraději připravuju různé pomazánky doma. jsou rychlé, výborné a hlavně přesně vím, co do nich dávám.

Není nic jednoduššího, než si připravit doma skvělou pomazánku z kvalitních, čerstvých a především zdraví prospěšných surovin. Miluju červenou řepu, mohla bych jí jíst každý den na milion různých způsobů. Mezi moje nejoblíbenější patří řepa pečená v alobalu, kterých mám vždy dost do zásoby. Když mi zbyde nějaká zapomenutá v lednici, je tahle tvarohová pomazánka jasná volba.

A když si jí namažete na čerstvě upečený kváskový chléb, budete v sedmém nebi.

Příprava

  • Doba přípravy: 10 minut + 40 minut na upečení řepy

Ingredience

  • 1 pečená červená řepa
  • 150 g lučiny
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce řeřichy
  • sůl, pepř

Postup

  1. Základem pomazánky je pečená červená řepa, která má výraznější chuť než například řepa pečená. Řepu důkladně omyjeme, položíme na čtverec alobalu, lehce zakápneme olivovým olejem a poklademe snítkou čerstvých bylinek.
  2. Takto ochucenou jí zabalíme jako bonbon a vložíme péct do trouby na 200 stupňů na cca 40 minut. Můžete použít také řepu vařenou, jen chuť nebude tolik intenzivní.
  3. Upečenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vmícháme jí společně s čerstvou řeřichou do lučiny a dochutíme citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang