Kalorická hodnota pomazánky vychází na 1 000 kJ na 100 g. Máslo má při stejné gramáži 3 072 kJ a sýr cottage 419 kJ. Není to tedy velmi dietní záležitost, zdravá ale určitě ano.
Červená řepa je jedna z nejléčivějších potravin a slunečnicová semínka prospívají nervové soustavě, zvyšují hladinu serotoninu a bojují proti depresi. A kdo by to v zimním pochmurnu nepotřeboval.
Pomazánka se dá použít nejen k mazání na chleba či pečivo, uplatnění najde i jako party dip k namáčení zeleniny nebo jako příloha k masům. Namazaná na pečivu chuťově obstojí i samotná, moc hezky ale vypadá v kombinaci se sýrem balkánského typu a posypaná svěžími výhonky čehokoliv jedlého.
Ingredience a postup
Celozrnná bagetka se záparou: Malá tmavá bagetka vyrobená z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou střídku, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celkově obsahuje 80% celozrnné mouky).
Obohacená je záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek). Bohatě sypaná slunečnicí, lnem a sezamem.
- 2–3 celozrnné bagetky se záparou
- 50 g slunečnicových semínek + trochu semínek na zdobení
- 2–3 střední červené řepy (cca 300 g)
- 50 ml olivového oleje
- šťávu z půlky citronu
- půl lžičky kmínu
- sůl a pepř
- případně křen, pro ty, co to mají rádi ostré
- kousek balkánského sýra a hrstičku výhonků k podávání
Řepu dobře omyjte kartáčkem a zabalte do alobalu se špetkou soli a kapkou olivového oleje. Pečte při 180 stupních cca 50 minut, až bude řepa měkká. Zároveň propláchněte slunečnicová semínka a nechte je ponořená v čerstvé vodě.
Upečenou řepu nechte zchladnout, oloupejte, nahrubo nakrájejte a dejte do výkonného mixéru. Semínka sceďte, nechte okapat a přihoďte k řepě. Přidejte olej, sůl, pepř, citronovou šťávu a kmín (kdo chce, přidá kousek křenu) a rozmixujte do pomazánkové konzistence.
Nechte alespoň dvě hodiny uležet v chladu. Podávejte na celozrnné bagetě s balkánským sýrem a zelenými výhonky.