Bílé fazole mají tak úžasně máslovou konzistenci a neutrální chuť, že jsou pro přípravu pomazánky ideální. Já jsem zvolila kombinaci nasládlého pečeného česneku a mojí nejoblíbenější bylinky, tymiánu, a vzniklo z toho něco naprosto skvělého. Jak připravit pomazánku z bílých fazolí?
Nenechte se odradit delší přípravou pečení česneku, opravdu to stojí za to. Česnek přestane být štiplavý, ale naopak zesládne a dodá vašim jídlům zcela jinou chuť. Stejně tak jako pomazánka z romaduru dokáže velmi mile překvapit svou lahodnou a jemnou chutí i strukturou.
Pomazánka je skvělá namazaná na žitné krekry nebo kváskový chléb. A pokud neholdujete pečivu, můžete ji použít jako dip k zelenině.
Ingredience
Budeme potřebovat:
- 1 plechovka bílých fazolí
- 2 palice česneku
- lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- lžíce tymiánu
- citron
Jak na to?
Postup přípravy
Začneme přípravou česneku. Z palic odřízneme vrchní část tak, aby byly vidět jednotlivé stroužky. Takto připravené je položíme na alobal, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme a zabalíme celou palici do balíčku.
Pečeme v troubě při 200 stupních přibližně 30 minut. Po půl hodině by měl být česnek měkký. Po upečení alobal rozbalíme, necháme česnek lehce zchladnout a následně jednotlivé stroužky vymačkáme do mixeru.
Do mixeru přidáme k česneku uvařené bílé fazole (nebo z plechovky důkladně propláchnuté vodou), tymián a citronovou šťávu. Vše rozmixujeme na hladkou pastu. Podle chuti dosolíme a dopepříme.
Oblíbená je také česnečka, například tento osvědčený recept na česnečku.