Pomalu smažený vepřový bůček je lahodnou pochoutkou, která zaručeně zachutná i těm, kteří vepřovému zrovna nefandí. Připravte si jej s námi snadno a jednoduše.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 3 hodiny
- Ostatní: 1 den
- Celkem: 1 den, 3 hodiny a 5 minut
Ingredience
- 1 kg vepřového bůčku s kůží
- 1 a 1/2 lžičky olivového oleje
- 1/2 lžičky fenyklového prášku/mletých fenyklových semínek
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup
- Vepřový bůček položte na talíř. Kůži osušte papírovými utěrkami. Přes noc ho nechte odkrytý v lednici, aby se kůže vysušila.
- Předehřejte troubu na 140 °C. Pokapejte maso (pouze) 1 lžičkou oleje. Posypte 1/2 lžičky soli, pepřem a fenyklovým práškem. Potřete celé maso, včetně boků, a dbejte na to, abyste se dostali do všech škvír a trhlin.
- Na pracovní plochu položte 2 kusy fólie. Bůček položte doprostřed fólie kůží nahoru. Strany přeložte tak, abyste bůček uzavřeli a vytvořili otevřenou plochu, a rohy přitiskněte, aby se pevně utěsnily a co nejvíce přilnuly. Maso položte na tác.
- Kůži osušte papírovými utěrkami. Potřete 1/2 lžičkou oleje a poté rovnoměrně nasypte zbývající 1/2 lžičky soli po celém povrchu kůže od okraje k okraji.
- Vložte do trouby a pečte 2 a 1/2 hodiny. Po 1 a 1/2 hodině vyjměte a utáhněte alobal (vepřové maso se zmenšilo) a pokračujte v pečení. Takto udržíte hladinu vepřového tuku co nejvyšší a maso chráněné, aby zůstalo vlhké.
- Vyjměte vepřové maso z trouby a zvyšte teplotu na 240 °C.
- Vepřové maso vyjměte z alobalu a položte na rošt položený nad plechem.
- Vepřové maso vložte zpět do trouby na 30 minut, podle potřeby ho po 15 minutách otočte, dokud nebudou škvarky sytě zlatavé, nadýchané a křupavé po celém povrchu.
- Vyndejte vepřové z trouby. Před krájením nechte 10 minut odpočívat.