Tato pomalu pečená jehněčí kýta posune vaši příští nedělní pečeni na zcela novou úroveň. Je jednoduchá a velmi šetrná. Chce to sice trpělivost, avšak odměnou vám bude křehké jehněčí stehno, které se dá vyndat od kosti a podává se s hříšně lahodnou rozmarýnovou omáčkou s česnekem.
Ingredience
- 2,25 kg jehněčí kýty s kostí (nebo plece)
- Sůl a pepř
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1 celá hlavička česneku, neoloupaná, vodorovně rozříznutá na polovinu
- 1 cibule, rozčtvrcená (neoloupaná je lepší)
- 2 snítky rozmarýnu (2 snítky = šepot rozmarýnové chuti, 4 snítky = výraznější chuť)
- 3 šálky hovězího vývaru/bujónu
- 2 šálky vody
Na omáčku:
- 4 lžíce mouky (bílé)
- 1 šálek vody
- Sůl a pepř, podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C (standardní) nebo 150 °C (ventilátor).
- Česnek, cibuli a rozmarýn vložte do kovové zapékací misky.
- Okořeňte jehněčí maso: Vložte jehněčí kýtu pravou stranou do pánve. Hojně ji posypte solí a pepřem a vetřete.
- Otočte jehněčí a položte je tak, aby z větší části leželo na česneku a cibuli. Posypte dalším množstvím soli a pepře a vetřete je.
- Přidejte tekutiny a přiklopte: Jehněčí maso pokapejte olivovým olejem. Kolem jehněčího nalijte vývar a vodu – nezakryje ho, to nevadí, jehněčí se do něj ponoří. Přikryjte alobalem (nepoužívejte pokličku, chcete, aby se trochu tekutiny vypařilo).
- Pomalu pečte: Vložte do trouby a pečte zhruba 4,5 hodiny.
- Zkontrolujte maso: Vyjměte maso z trouby a odstraňte alobal. Jehněčí maso otočte. Zkontrolujte, zda je maso dostatečně měkké, aby se dalo snadno oddělit vidličkou. Pokud tomu tak není, vraťte maso přikryté do trouby.
- Vraťte jehněčí odkryté do trouby na dalších 45 minut nebo dokud není dobře propečené.
- Jehněčí vyjměte a vydatně je přelijte šťávou z pánve. Přeneste na servírovací talíř, volně přikryjte fólií, zatímco budete připravovat omáčku (zůstane teplá 1 až 1,5 hodiny).
- Na oddělování masa stačí kleštičky, aby bylo maso měkké. Podávejte s omáčkou.
OMÁČKA:
- Odstraňte tuk: Vezměte velkou lžíci, abyste z povrchu tekutiny odpustili a vyhodili část tuku.
- Přidejte mouku: Pánev postavte na sporák na střední teplotu. Když tekutina začne bublat, přidejte mouku. Metličkou ji vmíchejte – může to trvat několik minut, protože tekutina se redukuje.
- Přidejte vodu: Jakmile bude mouka vypadat jako bláto, přilijte 1/2 až 1 šálek vody, dokud nezíská konzistenci omáčky podle vaší chuti. Podle chuti upravte sůl a pepř.
- Omáčku přecedíme do mísy a vymačkáme šťávu z cibule. Nalijte omáčku do džbánu.