Jedná se o velmi jednoduchý recept. Není to žádná raketová věda, jen žebírka uvařená v pomalém hrnci a dopečená s grilovací omáčkou v troubě.
Pomalu pečená vepřová žebra se skvěle hodí pro setkání s přáteli a rodinou. Nejenže jsou chutná, ale jejich příprava nevyžaduje mnoho zručnosti a úsilí. Určitě se stanou hitem pro každou příležitost.
Jsou plná chuti, ale díky dlouhému a pomalému procesu vaření jsou žebra dokonale propečená. Pomalu pečená vepřová žebírka jsou oblíbeným pokrmem mezi milovníky grilování.
Recept na pomalu pečená žebra
Chuti pomalu pečených vepřových žeber se nic nevyrovná. Pomalá a nízká tepelná úprava zvýrazňuje přirozenou chuť žebírek a umožňuje, aby se tuk pomalu vyškvařil do šťavnatých a aromatických kousků.
Ingredience na pomalu pečená žebra
- 1,4 kg žebírek z pečeně (baby back ribs), ořezaných
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- ½ cibule nakrájené na plátky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 láhev (500 ml) barbeque omáčky
Postup na pomalu pečená žebra
- Žebra osolte a opepřete.
- Do pomalého hrnce nalijte 1/2 šálku vody a přidejte žebra. Navrch rozprostřete cibuli a česnek.
- Přikryjte a vařte na nízkém stupni po dobu 8 hodin nebo na vysokém stupni po dobu 4 hodin.
- Když jsou žebírka téměř hotová, předehřejte troubu na 190 °C.
- Přeneste žebra z pomalého hrnce na plech a potřete je barbeque omáčkou. Cibuli a česnek vyhoďte.
- Žebra pečte v předehřáté troubě, dokud omáčka nezkaramelizuje a nepřilne k masu, 10 až 15 minut.
Pomalu pečená žebra v troubě – recept
Naše tajemství pro žebra pečená v troubě, která odpadávají od kosti, je pomalé pečení. Pečení žebírek v troubě je vážně snadné. Jediné, co potřebujete, je čas – 95 % času stráveného u receptu je sezení a odpočívání, zatímco se žebírka pečou.
Ingredience na pomalu pečená žebra v troubě
- asi 1 kg vepřových žeber
- sůl
- pepř
Na sladko-pikantní barbecue omáčku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku nadrobno nakrájené cibule
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 hrnku kečupu
- 1 lžíce pálivé chilli omáčky (doporučujeme Sriracha)
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce jablečného octa
- Sůl a mletý pepř podle chuti
Postup na pomalu pečená žebra v troubě
- Rozhřejte troubu na 135 °C.
- Obě strany žebírek vydatně osolte a opepřete. Pokud používáte kořenící směs, okořeňte jí žebra nyní. Vložte žebra masem nahoru do velkého pekáče nebo na plech s okrajem.
- Přikryjte pekáč nebo plech těsně alobalem a poté pečte, dokud maso nebude snadno odpadávat od kostí, 2,5 až 3,5 hodiny. Po dvou hodinách žebírka zkontrolujte. Žebra jsou hotová, když je maso propečené a měkké.
- Zatímco se žebírka pečou, připravte barbecue omáčku. V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli a vařte ji, dokud nezměkne a nezprůsvitní, 5 až 8 minut. Vmíchejte kmín a vařte dalších 30 sekund.
- Přidejte kečup, pálivou chilli omáčku, hnědý cukr a jablečný ocet. Promíchejte, osolte a 2 minuty povařte. Odstavte a připravte žebírka na dopečení.
- Vyjměte žebírka z trouby, vyhoďte alobal a obě strany bohatě potřete barbecue omáčkou.
- Volitelně: Přesuňte rošt trouby do blízkosti horní části trouby. Zapněte gril na nejvyšší stupeň a žebírka opékejte 3-4 minuty, jen dokud nezačne barbecue omáčka karamelizovat. (Během opékání žebírka pozorně sledujte, aby se omáčka nepřipálila.)
Pečená žebra na medu – recept
Tento jednoduchý recept obsahuje pokyny pro pečení v troubě i na grilu. Vychutnejte si oblíbené grilování kdykoli během roku! Lepkavá, sladká a slaná, karamelizovaná, kouřová dobrota v každém soustu.
Ingredience na pečená žebra na medu
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky hnědého cukru
- ⅓ hrnku olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 4 stroužky česneku (drceného)
- 2 lžičky papriky
- 2 lžíce oregana
- 1 lžíce žluté hořčice
- 2 lžičky srirachy
- 1,5-2 kg vepřových žeber
- 1 lžička tekutého kouře
Postup na pečená žebra na medu
- Ze spodní strany žeber odstraňte blánu nebo stříbrnou kůži. Obraťte žebra tak, abyste se dívali na spodní stranu bez masa. Přistupte k jednomu konci žeber, nožem ho zasuňte pod stříbrnou kůži a vytáhněte. Měla by se odloupnout jedním tahem. Odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké míse smíchejte všechny přísady na glazuru. Žebra položte na velký pekáč opatřený mřížkou a poté je z obou stran důkladně potřete glazurou. Pokud vám nějaká glazura zbyla, přelijte jí žebírka.
- Na dno pekáče přidejte 1,5 cm vody a pekáč přeneste do trouby. Pečte v troubě asi 1,5 hodiny. Každých zhruba 20 minut žebírka polévejte výpekem z pánve. Pokud začnou žebra příliš hnědnout, přikryjte je alobalem a dopečte je.
- Před podáváním nechte žebírka 5 až 10 minut odpočívat.
TIP: Tekuté kouřové aroma, které je rozpustné v oleji, se používá při výrobě salámů, klobás, uzeného masa, omáček nebo všude tam, kde chcete dosáhnout kouřové chutě a vůně a nechcete nebo nemůžete použít klasické uzení.
Kouřové aroma se vyrábí z vysoce kvalitního ořechového dřeva řízenou tepelnou degradací dřeva za omezeného přístupu kyslíku. Poté následuje kondenzace par a oddělení složek na výsledný tekutý produkt.
Díky přesnému řízenému technologickému procesu je v kouřovém aroma méně karcinogenních látek, než při klasickém uzení.
Žebra na medu v troubě – recept
Až budete chtít na sváteční raut nějaký „masitější“ předkrm, sáhněte po těchto žebírkách, po kterých se budou olizovat prsty.
Ingredience na žebra na medu v troubě
- 2,7 kg vepřových žeber, nakrájených na porce po dvou žebrech
- 2 hrnky vody, rozdělené
- 3/4 hrnku baleného hnědého cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 hrnku medu
- 1/4 hrnku sójové omáčky
Postup na žebra na medu v troubě
- Vložte žebra kostí dolů do velké zapékací mísy; žebra zalijte 1 šálkem vody. Pevně je přikryjte a pečte 1-1/2 hodiny při 180 °C.
- V malé misce smíchejte hnědý cukr, kukuřičný škrob, česnekový prášek a zázvor. Vmíchejte med, sójovou omáčku a zbývající vodu, dokud nevznikne hladká hmota. Z pekáče slijte tuk; žebra přelijte omáčkou.
- Pečte odkryté 45 minut nebo dokud maso nezměkne, občas podlijte. Nakrájejte na kousky o velikosti porce.
Pečená uzená žebra – recept
Tato uzená žebra pečená s medovou marinádou jsou vydatným pokrmem, který se hodí například na silvestrovské pohoštění.
Ingredience na pečená uzená žebra
- 3 kg uzených žeber
- 2 cibule
- divoké koření (bobkový list, nové koření a černý pepř)
- 2 stroužky česneku
- ½ litru světlého piva
Na marinádu
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 chilli paprička
- petržel – kudrnka
- ½ lžičky mletého zázvoru
- šťáva z 1 citrónu
- lžička soli
Postup na pečená uzená žebra
- Žebra nejprve připravíme na uvaření: rozsekáme je na porce, dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme oloupanou cibuli, česnek, divoké koření a přilijeme pivo.
- Přivedeme k varu a pak teplotu snížíme na 80 °C. Vaříme cca 60-70 minut. Maso musí jít dobře od kosti.
- Připravíme si marinádu: smícháme med, sójovou omáčku, papričku, přidáme petrželku, zázvor, citrónovou šťávu a půl lžičky soli. Rozmícháme, pro naředění můžeme přidat trošku vývaru ze žeber.
- Do pekáčku připravíme pečící papír a marinádou potíráme pomocí mašlovačky uvařená (ještě teplá) žebra.
- Necháme cca 2-3 hodiny v marinádě. Potom v pekáčku pečeme v troubě při 180-200° C asi 25-35 minut. Marináda trošku zkaramelizuje.
- Chuť je sladko-pikantní a doporučujeme podávat s čerstvým pečivem, například žitným chlebem, nebo rychlým chlebem bez droždí.
Kančí žebra – recept
Podobně můžete upravit i jakékoliv jiné klasické vepřové maso (bůček, krkovičku apod.). Stačí naporcovat a přes noc nechat v chladu marinovat.
Ingredience na kančí žebra
- cca 2 kg kančích žeber
- 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice
- 2 vrchovaté lžíce kečupu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička koření na divočinu
- sůl
Postup na kančí žebra
- Žebra naporcujeme, omyjeme, osušíme, osolíme a potřeme marinádou z hořčice, kečupu, medu, sójovky, chilli a kořenící směsi a uložíme přes noc do lednice.
- Druhý den jen lehce podlijeme trochou vody, zakryjeme neprodyšně alobalem a pečeme cca 2 hodinky na 150 °C doměkka.
- Poté alobal odstraníme a za občasného přelití výpekem dopečeme do barvy.
Pečená hovězí žebra – recept
Hovězí žebírka v troubě se vaří pomalu a pak se potřou lepkavou a pikantní barbecue omáčkou. Když hovězí žebra pomalu upečete v troubě, získáte neuvěřitelně křehké a šťavnaté hovězí maso – a jejich příprava nemůže být jednodušší.
Ingredience na pečená hovězí žebra
- 1 kg hovězích žeber
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžíce pepře
- 1 lžička mletého česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- grilovací omáčka na potírání, podle chuti
Postup na pečená hovězí žebra
- Hovězí žebra zahřejte na pokojovou teplotu. Hovězí maso opláchněte a osušte papírovými utěrkami.
- Předehřejte troubu na 135 °C.
- Smíchejte sůl, pepř, česnek a olivový olej a potřete jimi žebra z obou stran.
- Plech na pečení vyložte alobalem.
- Žebra položte na alobalem vyložený plech, přikryjte je alobalem a pevně utěsněte.
- Přikrytá pečte 3,5 hodiny a zkontrolujte, zda jsou žebra křehká. Pokud jsou podle vašich představ, vyjměte je z trouby. V pečení můžete pokračovat až dalších 30 minut nebo hodinu.
- Vyjměte je z trouby a nechte okapat přebytečný tuk.
- Nastavte teplotu trouby na vyšší stupeň.
- Potřete je oblíbenou barbecue omáčkou a opékejte 2-3 minuty nebo dokud omáčka nezkaramelizuje. Pozorně sledujte, děje se to rychle.
- Vyjměte žebra z trouby a nechte je 5 minut odpočívat.
Na závěr
Ať už pořádáte grilování na zahradě, nebo jen hledáte nedělní večeři, kterou si všichni zamilují, pomalu pečená vepřová žebra jsou receptem, který musíte vyzkoušet.
Před podáváním s oblíbenými přílohami nechte žebírka několik minut odpočívat. Pomalu pečená vepřová žebírka jsou skutečně výjimečnou pochoutkou, po které si vaše rodina a přátelé budou žádat další porce. S trochou plánování a trpělivosti můžete připravit jídlo plné chuti, na kterém si všichni pochutnají.