maslove-kure

Toto máslové kuře – kuře dušené v sametové smetanové omáčce s rajčaty a indickým kořením – je příjemné podzimní jídlo, které se snadno připravuje v pomalém hrnci.

Ingredience

  • 3/4 šálku kuřecího vývaru
  • 1 plechovka (170 g) rajčatového protlaku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1360 g kuřecích prsou bez kůže a kostí nakrájených na 5 cm kostky
  • 1/4 šálku nastrouhané žluté cibule (jedna malá cibule)
  • 2 lžičky cukru
  • 4 lžíce másla nakrájeného na 4 kousky
  • 1 šálek husté smetany

Recept je na 8 porcí.

Postup

Pomalé vaření:

  1. V základně pomalého hrnce smíchejte kuřecí vývar, rajčatový protlak, citronovou šťávu, česnek, zázvor, skořici, sůl, kmín, kurkumu a garam masalu, dokud se zcela nespojí.
  2. Přidejte kuřecí maso, nastrouhanou cibuli, cukr a máslo a lehce promíchejte.
  3. Přikryjte a vařte na nejvyšší výkon po dobu 4 hodin.
  4. Po uvaření vmíchejte hustou smetanu a podávejte s rýží, čerstvým koriandrem a teplým naanem (chlebová placka).

Instantní hrnec:

  1. Nastavte instantní hrnec na režim smažení.
  2. Přidejte máslo spolu s cibulí a míchejte, dokud cibule nezměkne, asi 4 minuty.
  3. Přidejte česnek, zázvor, citronovou šťávu, rajčatový protlak, skořici, slaný kmín, garam masalu a kurkumu.
  4. Míchejte, dokud nezačne vonět, asi 1 minutu.
  5. Přidejte pouze 1/2 šálku vývaru spolu s kuřecím masem a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Uzavřete instantní hrnec pokličkou a ujistěte se, že je tlakový ventil uzavřen. Ručně nastavte tlakové vaření na 5 minut. Nechte 20 minut přirozeně pomalu povolovat a poté uvolněte zbývající tlak, pokud nějaký zůstal.
  7. Odstraňte poklici a vmíchejte cukr a hustou smetanu.
  8. Podávejte na rýži spolu s čerstvým koriandrem a teplým naanem (chlebová placka).

TIP: Chcete-li tento recept připravit bez mléka, nahraďte máslo kokosovým olejem nebo alternativou másla bez mléka a hustou smetanu kokosovým mlékem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang