Toto máslové kuře – kuře dušené v sametové smetanové omáčce s rajčaty a indickým kořením – je příjemné podzimní jídlo, které se snadno připravuje v pomalém hrnci.
Ingredience
- 3/4 šálku kuřecího vývaru
- 1 plechovka (170 g) rajčatového protlaku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky garam masaly
- 1360 g kuřecích prsou bez kůže a kostí nakrájených na 5 cm kostky
- 1/4 šálku nastrouhané žluté cibule (jedna malá cibule)
- 2 lžičky cukru
- 4 lžíce másla nakrájeného na 4 kousky
- 1 šálek husté smetany
Recept je na 8 porcí.
Postup
Pomalé vaření:
- V základně pomalého hrnce smíchejte kuřecí vývar, rajčatový protlak, citronovou šťávu, česnek, zázvor, skořici, sůl, kmín, kurkumu a garam masalu, dokud se zcela nespojí.
- Přidejte kuřecí maso, nastrouhanou cibuli, cukr a máslo a lehce promíchejte.
- Přikryjte a vařte na nejvyšší výkon po dobu 4 hodin.
- Po uvaření vmíchejte hustou smetanu a podávejte s rýží, čerstvým koriandrem a teplým naanem (chlebová placka).
Instantní hrnec:
- Nastavte instantní hrnec na režim smažení.
- Přidejte máslo spolu s cibulí a míchejte, dokud cibule nezměkne, asi 4 minuty.
- Přidejte česnek, zázvor, citronovou šťávu, rajčatový protlak, skořici, slaný kmín, garam masalu a kurkumu.
- Míchejte, dokud nezačne vonět, asi 1 minutu.
- Přidejte pouze 1/2 šálku vývaru spolu s kuřecím masem a míchejte, dokud se nespojí.
- Uzavřete instantní hrnec pokličkou a ujistěte se, že je tlakový ventil uzavřen. Ručně nastavte tlakové vaření na 5 minut. Nechte 20 minut přirozeně pomalu povolovat a poté uvolněte zbývající tlak, pokud nějaký zůstal.
- Odstraňte poklici a vmíchejte cukr a hustou smetanu.
- Podávejte na rýži spolu s čerstvým koriandrem a teplým naanem (chlebová placka).
TIP: Chcete-li tento recept připravit bez mléka, nahraďte máslo kokosovým olejem nebo alternativou másla bez mléka a hustou smetanu kokosovým mlékem.