Na začátku dne vhodíte do pomalého hrnce hrst ingrediencí a toto klasické francouzské kuře chasseur bude hotové, než se vrátíte domů.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 kuřecí stehna s kůží a kostí
- 2 šalotky nebo 1 cibuli nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 200 g baby kaštanů, rozpůlených na poloviny
- 200 ml bílého vína
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g nakrájených rajčat
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 400 ml horkého kuřecího vývaru
- malá hrst petrželky, jemně nasekané, k podávání
- kaše, kabátky, těstoviny nebo pečené brambory (volitelně)
Postup
- Pomalý hrnec zahřejte na nízkou teplotu.
- Na středně vysokou pánev dejte olej.
- Kuře okořeňte a smažte kůží dolů 4-5 minut, dokud nebude křupavé.
- Otočte a smažte další 3-4 minuty, až je celé zlatavé.
- Přendejte na talíř a dejte stranou.
- Do pánve vyklopte šalotku a na středním plameni ji 10 minut smažte, dokud nezměkne.
- Přidejte česnek a houby a smažte dalších 10 minut, dokud houby nezezlátnou.
- Přilijte víno a nechte několik minut probublávat, až se zredukuje na polovinu.
- Vmíchejte rajčatový protlak, nakrájená rajčata a bylinky.
- Dobře dochuťte a přiveďte k varu.
- Omáčku vyklopte do pomalého hrnce a navrch položte kuřecí stehna (pokud možno v jedné vrstvě).
- Zalijte kuřecím vývarem, dokud nejsou kuřecí stehna pokryta, a v případě potřeby přidejte ještě trochu vývaru.
- Přikryjte a vařte 6-8 hodin, dokud omáčka nezhoustne a kuře nezměkne.
- Pokud dáváte přednost hustší omáčce, přeneste kuře na talíř a omáčku ještě několik minut probublávejte bez pokličky (to můžete udělat pouze v případě, že je na pomalém hrnci funkce redukce. Pokud ne, přelijte omáčku do pánve a vařte, dokud se nezredukuje).
- Pokud chcete, odstraňte z kuřete před podáváním kůži.
- Posypte kuře petrželkou a podávejte kuře s omáčkou s máslovou kaší, kabátky, těstovinami nebo malými pečenými bramborami, pokud máte rádi.