pexels-fox-750827

Tento zdravý recept na domácí zeleninovou polévku je plný zeleniny, kapusty a quinoy. Je snadná na přípravu a navíc zdraví prospěšná. Je bezlepková a veganská, pokud ji nedoplníte volitelným parmezánem.

Ingredience

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 oloupané a nakrájené mrkve
  • 2 nakrájené řapíky celeru
  • 1 až 2 šálky nakrájené sezónní zeleniny, jako je cuketa, žlutá dýně, paprika, sladké brambory nebo máslová dýně
  • 6 stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velká plechovka nakrájených rajčat
  • 1 šálek quinoy, dobře propláchnutý v cedníku s jemnými oky (pro lehčí polévku s více vývarem použijte méně)
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička soli, více podle chuti
  • 2 bobkové listy
  • Špetka červených pepřových vloček
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1 plechovka fazolí nebo cizrny, propláchnuté a scezené
  • 1 šálek nebo více nakrájené čerstvé kapusty nebo zeleného salátu, odstraněná tvrdá žebra
  • 1 až 2 lžičky citronové šťávy, podle chuti
  • Nepovinná příloha: čerstvě nastrouhaný parmezán

Postup

  1. Zahřejte olivový olej v troubě nebo polévkovém hrnci na středním ohni. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, sezónní zeleninu a špetku soli. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 6 až 8 minut.
  2. Přidejte česnek a tymián. Za častého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přilijte nakrájená rajčata i se šťávou a za častého míchání vařte ještě několik minut.
  3. Přilijte quinou, vývar a vodu. Přidejte 1 lžičku soli, 2 bobkové listy a špetku vloček červené papriky.
  4. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně zakryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var.
  5. Vařte 25 minut, poté sejměte pokličku a přidejte fazole a nakrájenou zeleninu. Pokračujte ve vaření po dobu 5 minut nebo déle, dokud zelenina nezměkne podle vašich představ.
  6. Odstavte hrnec z ohně a vyjměte bobkové listy. Vmíchejte 1 lžičku citronové šťávy. Ochutnejte a dochuťte další solí, pepřem nebo citronovou šťávou, dokud se chutě opravdu neprojeví.
  7. Rozdělte do misek a podle chuti posypte strouhaným parmezánem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang