Recept na polévku z pečených brambor

Bramborové polévkyKrémové polévkyPolévky
polevka-z-pecenych-brambor

Vyzkoušejte netradiční bramborovou polévku z opečených brambor, slaniny a sýra.

Ingredience

  • 4 velké brambory na pečení
  • 12 plátků tlustě nakrájené uzené slaniny
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 6 šálků 2 % nízkotučného mléka, ohřátého
  • 150 g ostrého čedaru, nastrouhaného
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 120 ml zakysané smetany
  • 3 lžíce nadrobno nasekané čerstvé pažitky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Brambory položte na plech a pečte 45 minut. Po upečení by bramborami měla snadno projít špička nože.
  3. Nakrájejte slaninu (tenké proužky) a opečte ji ve velkém hrnci s těžkým dnem na středním ohni, dokud nebude křupavá. Slaninu vyjměte z hrnce děrovanou lžící a dejte ji stranou, přičemž v hrnci ponechte tuk.
  4. Do tuku v hrnci přidejte mouku a promíchejte ji. Vařte, dokud se mouka a tuk nespojí, asi 1 minutu. Za stálého šlehání přilévejte mléko, aby se spojilo. Za častého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezačne bublat a nezhoustne, asi 15 minut.
  5. Vydlabejte bramborovou dužinu ze slupek a přidejte ji do mléčné směsi. Rozmačkejte ji hřbetem dřevěné lžíce a nechte ji trochu rozmělněnou.
  6. Přidejte vařenou slaninu (trochu si nechte na ozdobení polévky), 1 šálek sýra a dobře osolte a opepřete. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Odstavte z ohně.
  7. Polévku naberte do misek, pokapejte zakysanou smetanou, posypte zbylými kousky slaniny, strouhaným sýrem a pažitkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang