Medvědí česnek je sezónní záležitostí, takže je fajn užít si toto období. Přijde mi, že se teď roztrhl pytel s recepty na pesto z medvědího česneku, takže já přicházím s polévkou.
S medvědím česnekem lze nakládat dle chuti. Lze z něj dělat špenát, přidat jej do pomazánky, do míchaných vajíček, do salátů.
Nejlepší česneková polévka je lehká, zdravá a má velmi osobitou chuť právě díky medvědímu česneku. Plátky opečených mandlí ji důmyslně doplňují.
Na cca 6 porcí budete potřebovat:
- 100 g šalotky nebo cibule
- 320 g brambor
- 250 g medvědího česneku
- 2400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (můžete použít i hotový Konečně vývar)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 40 g Grana Padana
- sůl
- pepř
- šťáva z čtvrtky citrónu
- 60 g plátků mandlí
Postup:
1. Cibuli či šalotku zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
2. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na menší kostky.
3. Do většího hrnce vložte máslo a nechte rozpustit.
4. Poté do hrnce přidejte cibuli a restujte ji dosklovata.
5. Do hrnce přidejte brambory a medvědí česnek a zalijte vše vývarem. Polévku osolte.
6. Vařte dokud nebudou brambory měkké.
7. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
8. Nyní přidejte smetanu a citrónovou šťávu a ještě chvíli povařte.
9. Nakonec přidejte nastrouhaný Grana Padano.
10. Dle chuti ještě osolte a opepřete.
11. Rozehřejte pánev a vložte do ní plátky mandlí, které velmi rychle opečte (mají tendenci se rychle připálit).
12. Podávejte tak, že do talíře nalijete polévku a posypete ji plátky mandlí.
Radost zaručeně udělá tato tradiční česneková polévka.