Chutný, zdravý oběd nebo předkrm, který je skvělý teplý i studený. Tato snadná polévka má nízký obsah kalorií, podávejte s jogurtem.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 20 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 svazek jarní cibulky, ořezaný a nahrubo nakrájený
- 1 středně velká brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 900 g hrášku v lusku
- 4 lžíce nasekané čerstvé máty
- velká špetka moučkového cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
- 150 ml podmáslí nebo zakysané smetany
Postup
- Jarní cibulku vložte do velké pánve spolu s bramborami, česnekem a vývarem.
- Přiveďte k varu.
- Ztlumte oheň a vařte 15 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Na ozdobu blanšírujte 3 lžíce vyloupaného hrášku 2-3 minuty ve vroucí vodě.
- Slijte, vložte do mísy se studenou vodou a dejte stranou.
- Zbylý hrášek přidejte do polévkového základu a vařte 5 minut.
- Vmíchejte mátu, cukr a citronovou nebo limetkovou šťávu, nechte mírně vychladnout.
- Poté přelijte do kuchyňského robotu a šlehejte tak dlouho, dokud nebude hmota hladká.
- Vmíchejte polovinu podmáslí nebo zakysané smetany, ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
- Chcete-li polévku podávat studenou, rychle ji zchlaďte.
- Před podáváním bude možná nutné přidat do polévky více vývaru, protože polévka při chladnutí zhoustne.
- Chcete-li polévku podávat horkou, vraťte ji do vypláchnutého hrnce a ohřejte ji.
- Polévku podávejte v miskách ozdobenou zbylým podmáslím a okapaným hráškem.