Polévka z dýně hokaido s cizrnou

Polévky

Polévka z dýně hokaido s cizrnou je vynikajícím zdrojem vitaminů, a také opravdu chutným receptem, který ocení všechny generace. Kombinace zeleniny, bylinek a semínek je vynikající nejen pro milovníky rostlinné stravy.

Tato polévka z dýně hokaido je úžasná kombinace zdravé zeleniny a bylinek. Příprava receptu zabere cca 60 minut a množství ingrediencí je určeno pro 4 – 6 osob.

Ingredience

  • 1 dýně hokkaido
  • 5 ks rajčat
  • 2 PL kmínu
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1/4 řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 750 g uvařené cizrny
  • 3 PL mandlových lupínků
  • 1 PL sezamových semínek
  • 1 PL máku
  • mořská sůl
  • pepř
  • koriandr
  • kůra z 1 citronu
  • čerstvá máta
  • petrželka
  • olivový olej

Postup

  • Dýni oloupeme, překrojíme na polovinu a odstraníme dýňová jadérka. Rajčata také překrojíme na polovinu.
  • Troubu si předehřejeme na 200 °C. Dýni a rajčata dáme na plech, posypeme kmínem, chilli práškem, pokapeme olejem a upečeme do měkka (cca 40 minut). Rajčata pečeme se slupkou.
  • Na velkou pánev dáme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, celer, česnek, část petrželky, na kostičky nakrájenou dýni a rajčata a zlehka promícháme.
  • Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme cizrnu, osolíme, přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme do měkka.
  • 1/2 uvařené polévky rozmixujeme mixérem do hladka, druhou necháme v původním stavu. Nakonec je spolu smícháme a okořeníme mletým pepřem
  • Mezitím si na olivovém oleji dozlatova osmažíme mandlové lupínky, sezamová semínka a mák. Také si nakrájíme a spolu smícháme citrónovou kůru, koriandr, lístky máty a petrželky. Obě směsi použijeme jako drobenku na polévku.
  • Polévku podáváme vlažnou.

Kategorie:

Polévky

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang