Polévka z dýně hokaido s cizrnou je vynikajícím zdrojem vitaminů, a také opravdu chutným receptem, který ocení všechny generace. Kombinace zeleniny, bylinek a semínek je vynikající nejen pro milovníky rostlinné stravy.
Tato polévka z dýně hokaido je úžasná kombinace zdravé zeleniny a bylinek. Příprava receptu zabere cca 60 minut a množství ingrediencí je určeno pro 4 – 6 osob.
Ingredience
- 1 dýně hokkaido
- 5 ks rajčat
- 2 PL kmínu
- 1 lžička chilli prášku
- 1/4 řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 750 g uvařené cizrny
- 3 PL mandlových lupínků
- 1 PL sezamových semínek
- 1 PL máku
- mořská sůl
- pepř
- koriandr
- kůra z 1 citronu
- čerstvá máta
- petrželka
- olivový olej
Postup
- Dýni oloupeme, překrojíme na polovinu a odstraníme dýňová jadérka. Rajčata také překrojíme na polovinu.
- Troubu si předehřejeme na 200 °C. Dýni a rajčata dáme na plech, posypeme kmínem, chilli práškem, pokapeme olejem a upečeme do měkka (cca 40 minut). Rajčata pečeme se slupkou.
- Na velkou pánev dáme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, celer, česnek, část petrželky, na kostičky nakrájenou dýni a rajčata a zlehka promícháme.
- Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme cizrnu, osolíme, přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme do měkka.
- 1/2 uvařené polévky rozmixujeme mixérem do hladka, druhou necháme v původním stavu. Nakonec je spolu smícháme a okořeníme mletým pepřem
- Mezitím si na olivovém oleji dozlatova osmažíme mandlové lupínky, sezamová semínka a mák. Také si nakrájíme a spolu smícháme citrónovou kůru, koriandr, lístky máty a petrželky. Obě směsi použijeme jako drobenku na polévku.
- Polévku podáváme vlažnou.