Polévky jsou oblíbeným jídlem po celém světě a jejich různorodost nabízí nekonečné možnosti pro experimentování s různými chutěmi a ingrediencemi. Jednou z neodolatelných variant je polévka z červené čočky s cibulí. Tato aromatická a sytá polévka je nejen plná chutí, ale také bohatá na živiny a vlákninu, což ji činí zdravou a vydatnou volbou. Připravte se na výlet do světa lahodné polévky, která zahřeje vaše tělo i duši.
Polévky jsou univerzálním jídlem, které si získává srdce lidí po celém světě. Jejich jedinečná kombinace chutí, vůní a textur nabízí nepřeberné množství variant, ať už se jedná o klasické recepty či moderní experimentování s ingrediencemi. Mezi tyto neodolatelné varianty klasické čočkové polévky patří polévka z červené čočky s cibulí nebo také polévka z červené čočky a mrkve či čočkovou polévku se smetanou.
Tato lahodná a sytá polévka si získává stále větší popularitu díky svému výraznému a bohatému chuťovému profilu. Navíc je plná výživných látek a vlákniny, čímž se stává nejen pochoutkou, ale i skvělou volbou pro zdravou stravu. Připravte se na nezapomenutelný gastronomický zážitek, který zahřeje vaše tělo i duši.
Polévka z červené čočky s cibulí je jednoduchým a přitom překvapivě lahodným pokrmem. Červená čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo, což ji činí vynikajícím zdrojem živin. Přidání cibule do polévky přináší na talíř ještě více chuti a aromatických tónů. Zbylou cibuli můžete využít např. v receptu na cibulové čatní.
Pokud toužíte po teplé a vydatné polévce, která vás zahřeje na chladných dnech a zasytí vaši chuťovou touhu, polévka z červené čočky s cibulí je skvělou volbou. Můžete si být jisti, že tato polévka oslní vaše smysly a zanechá vám nezapomenutelný dojem svou bohatou chutí a vůní.
Čočka recept
Červená čočka je malá, oválná luštěnina, která se stala oblíbenou složkou mnoha pokrmů po celém světě. Je známá pro svou bohatou nutriční hodnotu, snadnou přípravu a vynikající chuť.
Tato malá luštěnina není pouze chutná, ale také zdravá, a proto je často zařazována do různých diet a stravovacích plánů. Jedním z oblíbených způsobů, jak využít červenou čočku, je příprava výživné polévky.
Červená čočka je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahuje vysoké množství železa, hořčíku, draslíku a kyseliny listové. Bílkoviny nalezené v červené čočce jsou kvalitní rostlinné bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst a opravu tkání v našem těle.
Vláknina v červené čočce pomáhá udržovat zažívací systém zdravý a podporuje trávení. Navíc je nízkokalorická a má nízký glykemický index, což znamená, že je vhodná pro ty, kteří sledují svou hmotnost nebo mají cukrovku.
Příprava červené čočky je velmi snadná a rychlá. Červená čočka nevyžaduje předvaření, takže je možné ji přidat přímo do pokrmu. Jedním z oblíbených způsobů přípravy červené čočky je výroba polévky. Následující recept vám ukáže, jak si připravit výživnou polévku z červené čočky.
Ingredience na čočku
- 1 šálek červené čočky
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na malé kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na tenké plátky
- 1 rajče, oloupané a nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr pro ozdobu
- Olivový olej pro smažení
Postup na čočku
- Červenou čočku důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili přebytečného škrobu.
- Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte je dozlatova, asi 5 minut.
- Přidejte nakrájenou mrkev, celer a rajče. Smažte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte červenou čočku, mletý kmín, kurkumu a papriku. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte zeleninový vývar, přivedte k varu a poté snižte teplotu na střední a vařte 20-25 minut, dokud čočka nezměkne a zjemní se.
- Ochutnejte polévku a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Hotovou polévku přelijte do mixéru nebo použijte tyčový mixér na zjemnění a vytvoření hladké konzistence.
- Polévku před podáváním zahřejte a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
Tato polévka z červené čočky je bohatá na chuť a zdravé složky. Můžete ji podávat jako samostatné jídlo nebo jako předkrm před hlavním chodem.
Doporučujeme ji podávat s plátkem čerstvého chleba nebo krutony pro zvýšení textury a chuti. Můžete si také přizpůsobit recept podle svých preferencí přidáním další zeleniny nebo koření.
Červená čočka je výživná a zdravá složka, kterou můžete začlenit do své stravy. Vyzkoušejte tento recept na polévku z červené čočky a užijte si výživný a lahodný pokrm plný přínosů pro vaše zdraví.
Polévka z červené čočky s cibulí – recept
Blíží se sezóna polévek. Polévka z červené čočky nejen výborně chutná, ale je snadná na přípravu a skládá se z dostupných ingrediencí.
Ingredience na polévku z červené čočky s cibulí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 2 velké řapíky celeru, nakrájené na kostičky
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 1/2 lžičky soli a další podle potřeby
- 1 šálek sušené červené čočky
- 4 šálky vody nebo vývaru
- 1 celý bobkový list
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (z 1/2 velkého citronu)
- Pro podávání: olivový olej, jogurt nebo jiná zálivka (nepovinné)
Postup na polévku z červené čočky s cibulí
- Ve středně velkém (2 až 3 litrovém) hrnci nebo holandské troubě na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte mrkev, celer, cibuli a sůl a promíchejte.
- Přikryjte a nechte zeleninu za občasného míchání dusit, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Přidejte čočku, vodu nebo vývar a bobkový list a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte přikryté vařit, dokud se čočka nezačne rozpadat, asi 20 minut.
- Vypněte oheň a vmíchejte citronovou šťávu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Naberte do misek a podle potřeby podávejte s přílohami.
TIP: Už jste vyzkoušeli vydatný salát z červené čočky? Skvěle se hodí jako oběd do práce nebo na cesty.
Polévka z červené čočky – recept
Polévka z červené čočky je lahodná a výživná teplá předkrmová jídlo, které je plné chutí a zdravých složek. Červená čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo, což z ní činí výbornou volbu pro vegetariány i masožravce. Tato polévka je jednoduchá na přípravu a ideální pro chladné zimní večery.
Ingredience na polévku z červené čočky
- 1 šálek červené čočky
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na malé kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na tenké plátky
- 1 rajče, oloupané a nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr pro ozdobu
- Olivový olej pro smažení
Postup na polévku z červené čočky
- Červenou čočku důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili přebytečného škrobu.
- Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte je dozlatova, asi 5 minut.
- Přidejte nakrájenou mrkev, celer a rajče. Smažte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte červenou čočku, mletý kmín, kurkumu a papriku. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte zeleninový vývar, přivedte k varu a poté snižte teplotu na střední a vařte 20-25 minut, dokud čočka nezměkne a zjemní se.
- Ochutnejte polévku a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Hotovou polévku přelijte do mixéru nebo použijte tyčový mixér.
Čočka s párkem – recept
Tento recept na čočku s párkem tak trochu jinak je jednoduchý, chutný a zasytí vás na oběd nebo večeři. Kombinace sladké červené čočky, lahodného párku a aromatických bylinek tvoří skvělou chuťovou kombinaci. Připravit teoto jídlo je rychlé a snadné, takže se do něj rozhodně vyplatí pustit.
Ingredience na čočku s párkem
- 1 hrnek sladké červené čočky
- 4 párky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky soli
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 4 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- Sůl a pepř podle chuti
- Smetana nebo jogurt (volitelné)
- Koriandr nebo petrželka na ozdobu
Postup na čočku s párkem
- Červenou čočku důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
- Párky nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji na středním ohni, dokud se neprozlatí.
- Přidejte česnek a smažte ještě asi 1 minutu, dokud se neuvolní jejich aroma.
- Přidejte mletý kmín, mletou papriku, kurkumu, sůl a čerstvě mletý pepř. Promíchejte a nechte koření chvíli orestovat.
- Přidejte červenou čočku, párky a zeleninový vývar nebo vodu. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední a vařte přibližně 20-25 minut, dokud čočka nezměkne.
- V průběhu vaření občas promíchejte, aby se čočka nelepila ke dnu hrnce. Případně přidejte více vody, pokud je čočka příliš hustá.
- Po uvaření ochutnejte a případně dosolte a dopepřete podle své chuti.
- Podávejte horkou čočku s párkem, případně posypanou nasekaným koriandrem nebo petrželkou.
Indická polévka z červené čočky – recept
Tato indická polévka z červené čočky je plná aromatických koření a bohaté na bílkoviny. Je to výtečná volba pro milovníky indické kuchyně nebo pro ty, kteří chtějí ochutnat něco nového a exotického. Připravit tuto polévku je snadné a bude vás hřát jak na těle, tak na duši.
Ingredience na indickou polévku z červené čočky
- 1 hrnek červené čočky
- 2 lžíce oleje (například slunečnicového)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 zelená chilli paprička, jemně nasekaná (podle chuti)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 4 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 plechovka strouhaných rajčat (400 g)
- Sůl podle chuti
- Čerstvě vymletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup na indickou polévku z červené čočky
- Červenou čočku opláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá. Nechte ji stranou.
- Ve velkém hrnci zahřejte olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud se neprozlatí a nezměkne.
- Přidejte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek a zelenou chilli papričku. Smažte ještě asi 1 minutu, dokud se nepropojí jejich vůně.
- Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu a mletou papriku. Promíchejte a smažte koření asi 30 sekund, aby se uvolnilo jejich aroma.
- Přidejte opláchnutou červenou čočku do hrnce a zamíchejte, aby se koření dobře spojilo s čočkou.
- Nalijte zeleninový vývar nebo vodu a přidejte strouhaná rajčata. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Jakmile začne polévka vřít, snižte teplotu na střední stupeň.
- Vařte polévku na střední teplotě asi 20-25 minut nebo dokud čočka nezměkne a polévka nezíská hustou konzistenci. Občas promíchejte, aby se polévka nelepila ke dnu hrnce.
- Ochutnejte polévku a případně přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř podle své chuti. Ujistěte se, že je dochucená přesně tak, jak si přejete.
- Polévku můžete podávat samotnou nebo s rýží, chlebem nebo naan chlebem, což je tradiční indický chléb.
- Před podáváním ozdobte polévku čerstvě nasekanou petrželkou nebo koriandrem, což jí dodá čerstvou a lahodnou vůni.
- Servírujte polévku teplou a vychutnejte si bohatou chuť a vůni indické kuchyně.
- Tato indická polévka z červené čočky je skvělou volbou pro milovníky exotických chutí a zdravých jídel. Je plná bílkovin a zeleniny a bude vás hřát jak na těle, tak na duši.
Na závěr
Červená čočka je výjimečná složka mnoha chutných a výživných pokrmů. Je bohatá na vlákninu, bílkoviny, minerály a vitamíny, což z ní činí vynikající volbu pro ty, kteří se snaží o vyváženou stravu.
Recepty s červenou čočkou nabízejí širokou škálu možností, od polévek a příloh po hlavní jídla. Její výrazná chuť se skvěle doplňuje s různými bylinkami a kořením, což umožňuje vytvářet různorodé a lahodné pokrmy.
Ať už se rozhodnete vyzkoušet čočku s párkem, indickou polévku nebo jiný recept s červenou čočkou, určitě si vychutnáte bohaté a zdravé jídlo. Tyto recepty jsou snadné na přípravu a přinášejí do vaší kuchyně exotické a lahodné aroma.
Nezapomeňte experimentovat s přidáváním různých bylinek, koření a zeleniny, abyste přizpůsobili recepty svému vlastnímu vkusu. Červená čočka je skvělým základem pro vytvoření chutných a zdravých jídel, která potěší celou rodinu.
Takže se pusťte do vaření s červenou čočkou a objevujte nové lahodné kombinace. Věříme, že tyto recepty přidají do vašeho jídelníčku nové lahodné a výživné alternativy.