Červená čočka je drobná, červenooranžová luštěnina, která se rychle vaří, takže je ideální surovinou pro rychlé a zdravé večeře. Její chuť je jemná a lehce nasládlá ve srovnání s výraznější zemitou chutí hnědé a černé čočky. Čočková polévka je jednoduchá na přípravu a skvělá k jídlu.
Červená čočka se při vaření rozpadá rychleji než jiné druhy čočky. Její struktura se rychle stává měkkou a krémovou, proto se červená čočka nejčastěji používá do polévek a kari. Existuje celá řada receptů z červené čočky. Rychlá polévka z červené čočky navíc zabere jen pár minut.
Červená čočka se rychle vaří a rychle se stává kašovitou. Většina červené čočky prodávané v obchodech je totiž dělená červená čočka. Dělená čočka má odstraněný obal se semeny a je rozpůlená. Ideální pro přípravu jednoduché čočkové polévky.
TIP: K čočkové polévce můžete podávat třeba zdravé karbanátky nebo low carb chléb. Pokud máte rádi mrkev i čočku dohromady, ideální volbou je mrkvová polévka s červenou čočkou.
Zdravé recepty z červené čočky
Čočka je zdravá rostlinná bílkovina, která se často používá místo masa v chilli, boloňské omáčce, vegetariánských hamburgerech a dalších zdravých receptech z červené čočky.
Červená čočka má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, kyseliny listové, železa, hořčíku a zinku. Proto je skvělým základem pro zdravé recepty.
Klasická čočková polévka či čočková polévka s párkem nepatří k nejzdravější jídlům. Hodí se zkusit alternativu a vybrat některý z receptů na čočkovou polévku zdravě. Výborná čočková polévka z červené čočky potěší i ty nejnáročnější. Zkuste namísto červené čočky připravit zdravou polévku ze zelené čočky.
Zdravá polévka z červené čočky i další zdravé recepty z červené čočky se dají skvěle kombinovat se spoustou zeleniny. K nejoblíbenějším patří polévka z červené čočky s mrkví a rajčaty a skvělá je také polévka z červené čočky s dýní hokkaido. K polévce můžete podávat třeba dušenou zeleninu.
Milovníci asijské kuchyně jistě ocení indickou čočkovou polévku či polévku z červené čočky s kokosovým mlékem.
TIP: Nemusíte čočku? Zkuste staročeskou zelňačku.
Jak vařit červenou čočku
Recepty z červené čočky nepotřebují namáčet luštěninu pár hodin předem. Před vařením polévky z červené čočky či dalších jídel je však dobré čočku rychle propláchnout v misce s vodou nebo cedníku, aby se odstranily drobné nečistoty.
Při vaření červené čočky stačí smíchat 1 šálek čočky se 3 šálky vody. Pokud se připravuje polévka z červené čočky, je třeba přidat více vody, aby po uvaření zůstalo více tekutiny. Většina receptů na polévku z červené čočky vyžaduje 4 až 8 šálků vody nebo vývaru.
Při vaření receptu z červené čočky na sporáku má kuchař strukturu čočky pod větší kontrolou. Pokud chce, aby čočka měla stále určitou strukturu a nebyla úplně kašovitá, může ji po dosažení požadované struktury sundat z ohně a scedit zbylou vodu.
Červená čočka uvařená v tlakovém hrnci bude v podstatě zaručeně velmi měkká a krémová (jinými slovy kašovitá). Tlakový hrnec je tak ideální pro přípravu krémové polévky z červené čočky.
Recepty na nejlepší polévky z červené čočky
Zde je několik ověřených zdravých receptů z červené čočky. Fantazii se však meze nekladou, červenou čočku lze kombinovat se spoustou surovin a vytvořit tak nové originální recepty. Nejlepší čočková polévka a babiččina čočková polévka jsou pro každého trochu jiné, záleží na chuti.
Jednoduchá čočková polévka z červené čočky – recept
Čočková polévka je jednoduchá a snadno se připravuje. Je to vydatné a zdravé jídlo vhodné pro vegetariány i vegany. Tato verze polévky z červené čočky je skvělá pro chladné dny.
Ingredience na jednoduchou čočkovou polévku z červené čočky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
- 2 velké řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 1/2 lžičky soli a další podle potřeby
- 1 šálek sušené červené čočky
- 4 šálky vody nebo vývaru
- 1 celý bobkový list
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (z 1/2 velkého citronu)
- Pro podávání: olivový olej, jogurt nebo jiná zálivka (nepovinné)
Postup na jednoduchou čočkovou polévku z červené čočky
- Zahřejte olivový olej. Ve středně velkém (2 až 3litrovém) hrnci na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte mrkev, celer, cibuli a sůl a promíchejte. Přikryjte a nechte zeleninu za občasného míchání dusit, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Přidejte čočku, vodu nebo vývar a bobkový list a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte přikryté vařit, dokud se čočka nezačne rozpadat, asi 20 minut.
- Vypněte oheň a vmíchejte citronovou šťávu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Naberte do misek a podle potřeby podávejte s přílohami.
Nejlepší čočková polévka s mrkví – recept
Tato čočková polévka s mrkví je připravena převážně ze surovin, které má člověk běžně doma. Obsahuje vydatnou zeleninu a citron pro jasnou a svěží chuť. Je ochucena vyváženou směsí koření a spoustou čerstvě mletého černého pepře. Milovníci chilli jistě ocení také pikantní mrkvovo-čočkovou polévku.
Ingredience na nejlepší čočkovou polévku s mrkví
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 oloupané a nakrájené mrkve
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička kari
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 velká plechovka nakrájených rajčat, lehce okapaná
- 1 šálek hnědé nebo zelené čočky, přebrané a propláchnuté
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 1 lžička soli, více podle chuti
- špetka červených pepřových vloček
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 1 šálek nakrájené čerstvé zelné kapusty nebo zelí, odstraněná tvrdá žebra
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy (½ až 1 střední citron), podle chuti
Postup na nejlepší čočkovou polévku s mrkví
- Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Čtvrtina šálku olivového oleje se může zdát hodně, ale dodává této výživné polévce krásnou bohatost.
- Jakmile se olej začne třpytit, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Přidejte česnek, kmín, kari a tymián. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přilijte okapaná nakrájená rajčata a za častého míchání vařte ještě několik minut, aby se zvýraznila jejich chuť.
- Přilijte čočku, vývar a vodu. Přidejte 1 lžičku soli a špetku vloček červené papriky. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var.
- Vařte 25 až 30 minut nebo dokud čočka nezměkne, avšak stále si drží tvar.
- Dva šálky polévky přendejte do mixéru. Pevně připevněte víko, ruce si chraňte před párou utěrkou položenou přes víko a polévku rozmixujte dohladka. (Nebo část polévky rozmixujte ponorným mixérem).
- Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte 1 lžíci citronové šťávy. Ochutnejte a dochuťte další solí, pepřem a/nebo citronovou šťávou, dokud se chutě opravdu neprojeví.
- Pro pikantnější polévku přidejte ještě špetku nebo dvě vloček červené chilli papričky.
- Podávejte ještě horkou. Zbytky vydrží v chladničce asi 4 dny nebo lze zmrazit na několik měsíců (před podáváním stačí rozmrazit).
Polévka z červené čočky s nakládaným citronem a křupavým česnekem – recept
Jednoduchá nemusí znamenat nudu – příkladem je tato polévka z červené čočky s křupavými česnekovými lupínky a olejem s chilli papričkami, která je hotová za pouhých 40 minut.
Nakládaný citron, hvězda spíže, dodá polévce jas, který pronikne do syté dušené čočky. Protože se nakládané citrony mohou lišit v množství soli a kyselosti v závislosti na značce, je třeba podle toho upravit množství soli a citronu.
Co se týče bylinek, do této polévky se obzvlášť hodí kopr a bazalka, ale lze použít jakékoli jemné bylinky, které má člověk po ruce.
Ingredience na polévku z červené čočky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně velká cibule, nakrájená
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- kousek zázvoru, očištěný, jemně nasekaný
- 2 lžičky mletého kmínu
- ¾ lžičky mleté kurkumy
- čerstvě mletý černý pepř
- ½ nakládaný citron, opláchnutý, zbavený semínek, jemně nakrájený
- 3 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
- 8 šálků kvalitního zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 šálky červené čočky, propláchnuté
Na česnekové lupínky a sestavení:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- sůl
- 1 lžička pepře ve stylu Aleppo
- 1 šálek natrhaných směsí jemných bylinek (např. bazalka, kopr, koriandr a/nebo petržel) a další bylinky
- ½ nakládaného citronu, opláchnutý, zbavený semínek, jemně nakrájený
Postup na polévku z červené čočky
- V těžkém hrnci rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje na střední teplotu. Za občasného míchání smažte 2 střední cibule nakrájené nadrobno, 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno a kousek zázvoru očištěný nadrobno, dokud cibule nezměkne, zaberete asi 6-8 minut.
- Přidejte 2 lžičky mletého kmínu a ¾ lžičky mleté kurkumy a promíchejte, aby se cibule obalily. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
- Přidejte ½ nakládaného citronu, opláchněte, odstraňte semínka, nakrájejte najemno a 3 PL dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku a za častého míchání vařte, dokud rajčatový protlak neztmavne, asi 4 minuty.
- Přidejte 8 šálků kvalitního zeleninového nebo kuřecího vývaru a 2 šálky propláchnuté červené čočky a přiveďte k varu, přičemž podle potřeby sbírejte pěnu z povrchu.
- Snižte teplotu na středně nízkou, částečně přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud čočka velmi nezměkne a polévka nebude téměř krémová, zaberet to asi 35-45 minut.
- Zatímco se čočka vaří, zahřejte v malém hrnci na střední teplotu 2 lžíce extra panenského olivového oleje. Čtyři stroužky česneku nakrájené na tenké plátky smažte za častého míchání, dokud nezezlátnou a nezačnou křupat, asi 3 minuty; pánev stáhněte z ohně.
- Děrovanou lžící přendejte česnekové lupínky na papírové utěrky a nechte na nich olej. Česnekové hranolky lehce osolte solí. Do oleje v pánvi vmíchejte 1 lžičku pepře ve stylu Aleppo a dejte stranou.
- Odstavte polévku z ohně a vmíchejte 1 šálek natrhaných jemných bylinek (například bazalky, kopru, koriandru a/nebo petržele). Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji vodou. Ochutnejte a podle potřeby přidejte až ½ konzervovaného citronu, opláchnutého, zbaveného semínek a nadrobno nakrájeného (polévka vám může připadat dostatečně citronová i tak).
- V případě potřeby ještě dosolte.
- Naberte polévku do misek. Doplňte ji česnekovými lupínky a dalšími bylinkami a pokapejte pepřovým olejem.
Čočková polévka s kokosovým mlékem – recept
Díky kokosovému mléku je tato velmi jednoduchá polévka z červené čočky krémová a bohatá, zatímco oblíbené kari koření jí dodává hřejivost a vůni. Tato klasická indická směs kardamomu, koriandru, kmínu, zrnek pepře, hřebíčku, fenyklu, skořice a anýzu – je plná hřejivých, opojných chutí. Ideální základ pro indickou čočkovou polévku.
Koření musí být čerstvé, protože hraje opravdu důležitou roli v konečné báječnosti této krémové polévky z červené čočky a kari. Květák, špenát, hrášek a kuřecí maso (pokud ho chcete přidat) dodají polévce také další texturu – červená čočka se opravdu rozvaří a přidání nasekané zeleniny jí jen prospěje.
Ingredience na čočkovou polévku s kokosovým mlékem
- kokosový olej
- cibule
- česnek
- koření: garam masala, mletý zázvor, kurkuma, skořice, kmín
- zeleninový nebo masový vývar
- drcená rajčata
- kokosové mléko
- růžičky květáku
- červená dělená čočka
- mražený hrášek
- špenát
- kuřecí maso (nemusí být)
Postup na čočkovou polévku s kokosovým mlékem
- Připravte základ polévky z červené čočky. Na oleji osmahněte cibuli a česnek a poté vmíchejte koření.
- Polévku zjemněte. Přilijte rajčata, vývar, kokosové mléko, čočku a květák a přiveďte hrnec k varu. Vařte 15 minut nebo dokud se čočka zcela nerozvaří.
- Vmíchejte hrášek, kuřecí maso, špenát a sůl. Vařte ještě několik minut, dokud není vše teplé a soudržné jako polévka.
Polévka z červené čočky pro děti – recept
Tato polévka z mrkve a červené čočky je skvělý tip na večeři pro děti. Je vhodná již od 12 měsíců, takže si na ní pochutnají i ti nejmenší. Čočková polévka s mrkví je zdravá a mlsné dětské jazýčky ji díky nasládlé chuti jistě ocení.
Ingredience na polévku z červené čočky pro děti
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 střední cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 střední mrkve (nastrouhané)
- 1 sladká brambora
- 1 lžička mletého kmínu
- 150 g sušené červené čočky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 ml mléka (nemusí být)
Postup na polévku z červené čočky pro děti
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, jakmile lehce zezlátne, vmíchejte kmín.
- Vmíchejte nastrouhanou mrkev, čočku, sladkou bramboru, zeleninový vývar a mléko. Poté přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 20-30 minut, dokud se čočka a sladké brambory neuvaří a nezměknou.
- Po mírném ochlazení rozmixujte ručním mixérem nebo kuchyňským robotem na hladké pyré.