polevka-z-cernych-fazoli

Tato vydatná polévka z fazolí a zeleniny vás zahřeje v sychravých dnech a také je to skvělý způsob, jak do jídelníčku zařadit více luštěnin.

Ingredience

  • 3 plechovky černých fazolí, propláchnuté a scezené
  • 3 řapíky celeru, nakrájené na kousky
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 1 středně velká sladká červená paprika, nakrájená
  • 1 jalapeňos paprička, zbavená semínek a nakrájená na kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 3 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička pálivé omáčky typu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1/2 hrnku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku
  • 1/4 hrnku nasekané jarní cibulky

Postup

  1. V malé misce rozmačkejte 1 plechovku černých fazolí a dejte stranou.
  2. Ve velkém hrnci orestujte na oleji celer, cibuli, červenou papriku a jalapeňo, dokud nezměknou. Přidejte česnek a restujte ještě 1 minutu.
  3. Vmíchejte vývar, rajčata, římský kmín, koriandr, pálivou omáčku, pepř, bobkový list, rozmačkané černé fazole a zbylé celé fazole. Přiveďte k varu a snižte teplotu, přikryjte a vařte 15 minut.
  4. Vyhoďte bobkový list a vmíchejte limetkovou šťávu. Každou porci ozdobte 1 lžící zakysané smetany a jarní cibulkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang