Zpříjemněte si přicházející chladné dny touto skvělou a výživnou polévkou s knedlíčky z macesové mouky.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 1 hodina 30 minut
- Celkem: 1 hodina 40 minut
Ingredience na polévku
- 1 lžíce rostlinného nebo řepkového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 žlutá cibule
- 3 mrkve
- 3 stonky celeru
- 1 kuřecí prso
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 2 šálky vody
- Čerstvě nadrcený pepř
- Několik snítek čerstvého kopru
Ingredience na macesové knedlíčky
- 3 velká vejce
- 3 lžíce rostlinného nebo řepkového oleje
- 3/4 šálku macesové moučky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Čerstvě nadrcený pepř
- 3 lžíce vody
Postup
- Česnek prolisujte a cibuli, celer a mrkev nakrájejte na kostičky. Česnek, cibuli, celer a mrkev osmahněte na rostlinném oleji ve velkém hrnci na mírném ohni, dokud cibule nezměkne a nezprůhlední (asi pět minut).
- Do hrnce přidejte kuřecí prsa, kuřecí vývar, 2 šálky vody, trochu čerstvě nadrceného pepře a jednu nebo dvě snítky kopru. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte přejít varem. Jakmile dosáhne varu, snižte teplotu na minimum a nechte vařit 30 minut.
- Zatímco se polévka vaří, rozmíchejte těsto na macesy. Ve středně velké míse rozšlehejte vejce a rostlinný olej. Do vajec a oleje přidejte macesovou moučku, sůl, prášek do pečiva a trochu čerstvě nadrceného pepře. Míchejte, dokud se dobře nespojí. Nakonec přidejte 3 lžíce vody a opět promíchejte dohladka.
- Směs dejte na 30 minut do chladničky, aby macesová mouka měla čas vstřebat vlhkost.
- Po uvaření kuřecí polévky opatrně vyjměte kuřecí prsa a rozdrobte je vidličkou.
- Rozdrcené kuřecí maso vraťte do polévky. Ochutnejte vývar a v případě potřeby upravte množství soli.
- Jakmile směs macesových kuliček vychladne a ztuhne, začněte z ní tvarovat kuličky velikosti ping-pongového míčku. Vhazujte kuličky do vroucí polévky tak, jak se tvoří, a po každé vraťte pokličku do hrnce. Jakmile jsou všechny macesové kuličky v polévce, nechte je 20 minut vařit, aniž byste sundávali pokličku. Dbejte na to, aby se polévka po celou dobu mírně vařila.
- Těsně před podáváním přidejte pár snítek čerstvého kopru.