- Příprava: 15 minut
- Vaření: 240 minut
- Porce: 4
- Náročnost: snadné
Ingredience
- 700 ml zeleninového vývaru
- 2 (400 g) plechovky nakrájených rajčat
- 1 (425 g) plechovka bílých fazolí (cannellini nebo navy), okapaná
- 2 oloupané a nakrájené mrkve
- 1 řapíkatý celer, nakrájený
- 150 g nakrájené cibule
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušené šalvěje
- 2 bobkové listy
- sůl a mletý černý pepř
- 150 g vařených těstovin ditalini
- 1 středně velká cuketa, nakrájená na kousky
- 50 g nahrubo nasekaného čerstvého nebo mraženého špenátu, rozmrazeného
- 4 lžíce strouhaného parmezánu nebo sýru Romano nebo vegetariánské alternativy
- snítky bazalky na ozdobu, nepovinné
Postup
- V pomalém hrnci smíchejte vývar, rajčata, fazole, mrkev, celer, cibuli, tymián, šalvěj, bobkový list a po půl lžičce soli a černého pepře.
- Přikryjte a vařte na nízkém stupni šest až osm hodin nebo na vysokém stupni tři až čtyři hodiny.
- Třicet minut před koncem vaření polévky přidejte ditalini, cuketu a špenát.
- Přikryjte a vařte dalších 30 minut.
- Vyjměte bobkové listy a podle chuti dochuťte solí a černým pepřem.
- Naberte polévku do misek a posypte ji parmazánem. V případě potřeby ozdobte bazalkou.