Gazpacho je španělská studená polévka ze zralých čerstvých rajčat a další sezónní zeleniny. Připravte si osvěžující polévku, abyste během nejteplejších dnů v roce využili zeleninu ze zahrádky.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience
- 6 zralých rajčat
- 1 červená cibule, jemně nakrájená
- 1 okurka, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 1 červená nebo zelená paprika, nakrájená na kousky
- 2 stonky celeru, nakrájené
- 1 až 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 2 šálky rajčatové šťávy nebo 1 plechovka drcených rajčat
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 2 lžičky cukru nebo více podle chuti
- Košer sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 6 nebo více kapek omáčky Tabasco podle chuti
Postup
- Vložte všechny ingredience do velké mísy. Použijte ponorný mixér nebo mixujte po částech, abyste dosáhli požadované hladkosti.
- Podle chuti dochuťte solí, pepřem, cukrem nebo tabascem.
- Chlaďte několik hodin nebo přes noc, aby se chutě spojily.