Díky pohankové mouce jsou tyto palačinky přirozeně bezlepkové! Tyto palačinky mají lehkou a vzdušnou konzistenci, která se poddá tlaku vidličky a nasákne javorový sirup jako houba.
Co je pohanková mouka?
Pohanková mouka je často řazena mezi celozrnné obiloviny, leč technicky vzato se o obilovinu vůbec nejedná. Je to pseudocereálie jako quinoa a amarant. Může být jednou z odpovědí na otázku, jakou mouku na palačinky.
Pohanka je výživná, nabízí dobrý zdroj minerálních látek, jako je mangan, měď, hořčík, železo a fosfor. Pohanková mouka nabízí více bílkovin, vlákniny a vitaminů skupiny B než stejná hmotnost celozrnné pšeničné nebo ovesné mouky.
Pohanka má výraznou zemitou chuť, kterou můžete znát z nudlí soba, blín nebo palačinek.
Bezlepkové pohankové palačinky
Pohanka dodává palačinkám neuvěřitelnou chuť. Podle tohoto receptu na pohankové palačinky získáte lahodně lehké a tenké palačinky.
Pro ještě lehčí palačinky, které mají ještě lehčí strukturu a chuť, použijte polovinu celozrnné mouky. Z receptu vyjde 12 středně velkých palačinek, což je množství na 2 až 4 porce.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 12 palačinek
Ingredience
- 1 šálek plus 1 lžíce pohankové mouky (nebo ½ šálku pohanky a ½ šálku mouky dle výběru)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 a ¼ šálku podmáslí, protřepat
- 2 vejce
- ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- máslo na pánev
Ingredience
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Odměřte podmáslí.
- Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- Přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto by mělo mít malé až středně velké hrudky.
- Odstavte, zatímco budete zahřívat pánev.
- Předehřejte pánev na středně nízkou teplotu.
- Plochu potřete 1,5 lžičkou másla.
- V případě, že se pohanka začíná oddělovat od tekutiny, těsto lehce promíchejte lžící.
- Pomocí ¼ šálku naberte těsto na teplou pánev.
- Vařte 2 až 3 minuty, dokud se na povrchu palačinky nevytvoří malé bublinky (že je palačinka připravena k otočení, poznáte podle toho, že je asi 1 cm po obvodu matná, a ne lesklá), a otočte ji.
- Na opačných stranách smažte 1 až 2 minuty nebo dokud nezískají zlatavou barvu.
- Upečené palačinky přendejte na chladicí mřížku nebo je dejte péct na plech do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia, aby zůstaly teplé.
- Před dalším použitím těsto jemně promíchejte.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby potřete pánev dalším máslem.
- Ihned podávejte.