Na food konferenci START it!, pořádanou Chefstarterem se konal speciální program, který zahrnoval workshop s Tomášem Babincem (food dekor), Jankem z Popojedem.cz (Youtube), a pak také prohlídku Makra, přednášku Zomato a v neposlední řadě Storyous. Aby toho nebylo málo, holky pořadatelky si pro nás připravily výzvu ve spolupráci s Rohlíkem. Z následujících 4 ingrediencí + 4 dalších, dle svého výběru, jsme měli vytvořit recept na svačinku.
- hrušky
- brusinky
- vlašské ořechy
- žervé
Já mám tenhle týden nějaké zatmění mozku a to o té svačince jsem si nepřečetla. Takže když jsem dostala rozpis surovin, nebyla bych to já, abych nepomyslela na pečení. Přidala jsem máslo, vejce, cukr a mouku a vytvořila jsem velmi podzimní verzi klasického Tarte Tatin.
Budete potřebovat:
- 6 hrušek
- hrst brusinek
- hrst vlašských ořechů
- 1 Žervé (200 g)
- 150 g cukru krupice
- 110 g změklého másla
- 2 vejce
- 220 g hladké mouky
Na karamel pak 100 g másla a 75 g cukru krupice.
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V hrnci/silné pánvi, která může do trouby rozehřejte máslo na caramel, přidejte cukr a nechte 5 minut karamelizovat.
- Oloupejte hrušky, rozpulte, vyjměte jadřince a shora a zdola seřízněte do přibližně stejné velikosti. Já jsem ještě na hřbetě každí půlky udělala pár zářezů, aby se ten caramel lépe vpil.
- Poklaďte půlhy hrušek hřbetem dolů dokola do formy a take doprostřed.
- Ve větší míse našlehejte máslo s cukrem, přišlehejte vejce, poté prosátou mouku.
- Nakonec zašlehejte žervé a část brusinek.
- Těsto poklaďte lžící na hrušky a uhlaďte (já to dělala prsty, to šlo nejlépe).
- Dejte do trouby a pečte cca 40 minut (poté vyzkoušejte, jestli je upečeno špejlovým testem).
- Po upečení vyndeje, nechte 5 minut odstát a poté vyklopte dnem nahoru na připravený podnos/talíř.
- Posypte brusinkami a nakrájenými ořechy.
Redakce Receptik.cz