Minulý týden jsem se dozvěděla, že jsem rozumné děvče. Heuréka! Konečně si toho taky někdo všiml. Myslela jsem, že to světu zůstane navždy utajeno nebo že se to provalí pozdě a ze mě bude rozumná stařenka, a co pak z toho? No dobře, přiznejme si, že rozum není zrovna ta kvalita, kterou dávám najevo přehnaně často, ale stejně už bylo načase, aby na tohle odhalení došlo.
Sedím tak v ordinaci své obvodní lékařky, když z vedlejší místnosti vejde sestřička. „Je tady slečna Nováková, co už teď není slečna Nováková, ale paní…“ „Paní…,“ zamýšlí se paní doktorka měříc mi tlak. „No, mám to na jazyku! Paní…“ „Paní… eeee,“ zkouší to znovu neúspěšně paní doktorka. „Paní… Ach jo, takhle tu její kartu nikdy nenajdu! Proč jen nám to ty holky nešťastný tak komplikujou…“
„Pardon, ale budiž nám nerozumným holkám, co se neuváženě rozhodly vdát, aspoň částečnou omluvou, že to komplikujeme stejnou měrou i sobě. Já na to nové příjmení třeba ještě ani po roce příliš neslyším a často se i nesprávně podepíšu…,“ spiklenecky mrkám a potutelně se usmívám. „Ale copak Vy… Vy jste rozumná. Když se nám vy pacienti berete mezi sebou, tak je to zlatý. To ta zcela nerozvážná děvčata, která si berou naprosté cizince z ulice, to ta nám v tom dělají úplný bordel. Kdo se v tom pak má vyznat?“
Jo, to chápu. Ještěže můj muž není naprostý cizinec z ulice. To by byl konec a čirý nerozum, to dá rozum.
A protože jsem rozumná, tak jsem pro vás připravila recept na úplně boží podzimní snídani, která je zdravá (no dobře, tak s mírně přimhouřeným okem), výživná a hlavně strašně dobrá. Protože rozumná děvčata a rozumní chlapci přece musí snídat, aby měli energii na celý den, to dá taky rozum. Hmm, už je toho rozumu trochu moc a já se v tom začínám maličko ztrácet, tak toho radši nechám. Ale zkrátka mi věřte, že tahle podzimní snídaně vonící vanilkou a skořicí vás bude bavit.
Podzimní quinoová kaše s dušenými hruškami a ořechy
Ingredience (na 2 porce):
Kaše:
- 1/2 hrnku quinoy
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1/2 hrnku vody
- 2-3 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
- 1/4 vanilkového lusku
- 1/2 lžičky skořice
Dušené hrušky:
- 1 malá pevná hruška
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce kokosového nebo třtinového cukru (nebo více, podle chuti)
- 4 lžíce smetany ke šlehání nebo kokosového krému
K podávání:
- lískové ořechy, pekanové ořechy, lupínky kokosu
- javorový sirup (nemusí být)
Postup
Quinou vsypte do hrnce a alespoň 3x propláchněte studenou vodou. Zalijte kokosovým mlékem a vodou, přidejte javorový sirup, sůl, vanilku a skořici a vařte, dokud se téměř všechny tekutina nevstřebá.
Hrušku rozčtvrťte, vykrojte jádřinec a nakrájejte ji na tenčí plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a rozlijte ho po celé ploše dna. Poté celé dno rovnoměrně posypejte kokosovým cukrem a navrch naskládejte plátky hrušek. Krátce opečte a poté plátky otočte a opečte je i z druhé strany. Přilijte do pánve smetanu a plátky hrušky duste do měkka. Délka dušení záleží především na tom, jak moc pevnou hrušku zvolíte. U mě to bylo zhruba 5 minut.
Ořechy krátce opražte na pánvi. Lískové oříšky vsypte do utěrky a promněte. Poté jich část podrťte.
Quinoovou kaši rozdělte do talířů, ozdobte hruškami a ořechy. Pokud chcete, nakonec zakápněte javorovým sirupem.
Redakce Receptik.cz