Těstovinové mušle plněné sýrem ricotta, parmazánem a mozzarellou jsou ideální večeří. Jejich příprava je opravdu snadná. Doba přípravy je minimální a o zbytek se postará trouba. Pokud máte rádi těstoviny, tak musíte tento recept rozhodně vyzkoušet.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 45 minut
- Celkem: 60 minut
- Počet porcí: 6
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 20 těstovinových mušlí jumbo uvařených podle návodu na obalu
- 1/2 střední cibule nakrájená na kousky
- 3 mleté stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 3 šálky rajčatové omáčky
- 420 g sýru ricotta
- 1 velké vejce
- 1/3 šálku parmazánu
- 3 šálky strouhaného sýru mozzarella
- 1/4 šálku petrželky + na ozdobu
Postup
- Předehřejeme troubu na 190 °C.
- Mušle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Několikrát promícháme, aby se těstoviny nepřichytily k hrnci. Poté je slijeme a naplníme hrnec studenou vodou, aby se proces vaření zastavil a mušle se k sobě nepřilepily.
- Do hluboké pánve na středním plamenu přidáme lžíci olivového oleje. Přidáme nakrájenou cibuli a restujeme 3-5 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a oregano. Za stálého míchání restujeme ještě 1 minutu, dokud se česnek nerozvoní.
- Přidáme rajčatovou omáčku a přivedeme k rovnoměrnému varu. Poté 2 minuty povaříme a omáčku nalijeme na dno zapékací mísy.
- Do velké mísy dáme sýr ricotta, 2 šálky mozzarelly, parmazán, vejce, petrželku, sůl a černý pepř. Mícháme, dokud se vše dobře nespojí.
- Těstovinové mušle naplníme sýrovou směsí, ale příliš je nepřeplňujeme. Vložíme je v jedné vrstvě do zapékací mísy na rajčatovou omáčku. Navrch nasypeme zbývající šálek sýru mozzarella.
- Přikryjeme fólií, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Omáčka by měla na okrajích bublat. Odstraníme fólii a pečeme další 2-4 minuty, aby sýr lehce zhnědl. Vyjmeme z trouby a při podávání ozdobíme petrželkou.
Tipy
- Nemáte-li po ruce ricottu, můžete použít okapaný a rozmačkaný obyčejný tvaroh.
- Mušle příliš nepřevařujte, jinak budou křehké a budou se těžko plnit.
- Pokrm servírujte jako vegetariánský hlavní chod v kombinaci s jednoduchým zeleninovým salátem či česnekovým chlebem.