Plněné pečené brambory

Pečené plněné brambory se připravují tak, že se brambory upečou a poté se z nich vyndá dužina a smíchá se s bohatými a aromatickými přísadami, jako je například zakysaná smetana, slanina a sýr. Tato směs se navrší zpět do bramborových slupek a poté se peče, dokud není nafouklá a zlatavá.

Připravit si doma dokonalé dvakrát pečené brambory je jednodušší, než si myslíte. V tomto článku najdete nutriční informace o bramborách, způsoby přípravy brambor a recepty na plněné pečené brambory.

Brambory

Brambory jsou škrobovitá zelenina, která může být zdraví prospěšná. Obsahují antioxidanty, vitaminy a minerály, včetně vitaminu C, B6 a draslíku, které mohou pomoci zdraví srdce a zažívacího traktu.

Studie spojují brambory a jejich živiny s řadou působivých zdravotních účinků, včetně lepší kontroly hladiny cukru v krvi, snížení rizika srdečních onemocnění a zvýšení imunity.

Brambory jsou také poměrně syté, což znamená, že vám mohou pomoci zhubnout, protože potlačují pocity hladu a chutě na jídlo. Celkově lze říci, že brambory jsou v umírněné míře skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Jsou také přirozeně bezlepkové, což znamená, že si je může dopřát téměř každý.

Z brambor se dá připravit spousta pokrmů a většina z nich je neuvěřitelně chutná.

Způsoby úpravy brambor

Na výběr je mnoho druhů brambor, sladké brambory nevyjímaje. Existují bílé, červené, žluté a modré odrůdy a v rámci každé barvy existuje celá řada možností.

Zde je několik nápadů:

  • Pečení: použijte brambory s vysokým obsahem škrobu, například Russety.
  • Opečení, šťouchání nebo zapékání: vhodné je použít univerzální brambory, například Yukon Gold.
  • Bramborový salát: voskovité brambory, jako jsou červené nebo nové brambory, lépe drží tvar.

Vybírejte brambory, které jsou pevné, nepomačkané, relativně hladké a kulaté. Vyhněte se bramborám, které vykazují známky hniloby, včetně mokré nebo suché hniloby, kořenů nebo brambor se zelenkavým odstínem.

Nejlepší je kupovat nebalené a nemyté brambory, aby se v nich nehromadily bakterie. Včasné mytí brambor odstraní ochranný povlak ze slupky.

Plněné pečené brambory – recept

Zapečené brambory jsou skvělou přílohou ke všemu od pečeného kuřete přes sekanou až po steak. Jsou také vydatným předkrmem, který se skvěle hodí ke sledování zápasu nebo jako jídlo s velkou mísou salátu. Příprava receptu zabere necelé 2 hodiny (100 minut).

Ingredience na plněné pečené brambory

  • 6 velkých brambor Russet
  • 6 lžic nesoleného másla (změklého), rozděleno
  • 1/2 šálku zakysané smetany, pokojová teplota
  • 5 plátků vařené slaniny, nadrobno nakrájené
  • 2 šálky rozdrobeného čedaru nebo sýru Colby
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky bílého pepře
  • 1/2 lžičky papriky
  • 2 středně velké na tenké plátky nakrájené jarní cibulky, na ozdobu

Postup na plněné pečené brambory

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a doprostřed umístěte mřížku. Brambory propíchejte vidličkou.
  2. Potřete brambory 2 lžícemi změklého másla a dobře je obalte.
  3. Umístěte velký rošt do velkého plechu s okrajem. Brambory položte na rošt a pečte 45 až 55 minut nebo dokud nejsou brambory po zmáčknutí prsty měkké.
  4. Vyjměte brambory z trouby a nechte je 20 minut vychladnout.
  5. Když jsou brambory dostatečně chladné, opatrně je podélně rozkrojte na polovinu. Uvařenou dužinu vyjměte ze slupek brambor. Ponechte asi 0,5 cm palce dužiny a slupky, aby vznikla slupka. Sklíčko odložte stranou, použijete ho později.
  6. Uvařenou bramborovou dužinu vložte do velké mísy mixéru. Přidejte zbývající 4 lžíce změklého másla a rozmačkejte, dokud se nespojí.
  7. Vmíchejte zakysanou smetanu, slaninu, sýr, sůl a pepř a rozmačkejte, dokud se směs dobře nespojí a nezůstane nadýchaná.
  8. Lžící nebo trubičkou rovnoměrně vlijte bramborovou směs zpět do bramborových skořápek a posypte ji paprikou.
  9. Pečte 20 až 25 minut nebo dokud nejsou brambory mírně nafouklé a nezačnou na okrajích zlátnout. V případě potřeby je ozdobte plátky cibulky.
  10. Tyto brambory vydrží v lednici 3 až 4 dny. Dobře je zabalte do alobalu. Když je potřeba je znovu ohřát, pošlete je ještě zabalené do horké trouby (200 °C) asi na 20 minut. Osvěžte je posypáním nasekanou pažitkou nebo kopečkem zakysané smetany či obyčejného řeckého jogurtu.
Do brambor se dají naplnit nejrůznější dobroty – od masa přes zeleninu až po sýr.

Zapékané brambory v alobalu – recept

Tyto brambory pečené u táboráku ve vás vyvolají vzpomínky na léto z dětství. Podávejte je se solí, pepřem a dalším máslem. Čtyři porce připravíte během 40 minut.

Ingredience na zapékané brambory v alobalu

  • 4 středně velké brambory na pečení
  • ¼ šálku změklého másla
  • 8 listů silného alobalu

Postup na zapékané brambory v alobalu

  1. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou. Každou bramboru potřete 1 lžící másla a pak ji dvakrát zabalte do alobalu.
  2. Zahrabte brambory do žhavých uhlíků táboráku a pečte, dokud nebudou zvenku křupavé a uvnitř měkké, přibližně 30 až 60 minut.

Recept na pečené brambory se slaninou

Plněné brambory se sýrem a zakysanou smetanou, které skvěle doplňuje slanina, jsou jedinečnou pochoutkou. Tohle je splněný sen každého, kdo miluje sýr a slaninu. Příprava pečených plněných brambor v troubě zabere hodinu a půl.

Ingredience na pečené brambory se slaninou

Brambory

  • 4 x 300 g brambor
  • 1 lžíce řepkového nebo rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky soli

Náplň do pečených brambor

  • 200 g slaniny (proužkované) nakrájené na malé nudličky
  • 120g nebo 8 lžic nesoleného másla
  • 1/3 šálku smetany (čisté nebo zahuštěné/husté)
  • 1 šálek sýra čedar, rozdrobený
  • 3 zelené cibulky, nakrájené nadrobno
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Zdobení (volitelně)

  • 1 a 1/2 lžíce pažitky, jemně nasekané (na ozdobu)
  • zakysaná smetana (doporučujeme)

Postup na pečené brambory se slaninou

  1. Předehřejte troubu na 220 °C (200 °C s ventilátorem). Na plech položte mřížku (doporučuje se, ale není to rozhodující).
  2. Brambory dobře omyjte, vydrhněte a osušte. Každou bramboru 8krát propíchněte vidličkou.
  3. Vložte brambory do mísy, zalijte olejem a potřete jím brambory. Poté je posypte solí a rukama je obalte.
  4. Vložte brambory na mřížku a pečte 75 minut nebo dokud je bez odporu nepropíchnete malým nožem.
  5. Vložte slaninu na studenou nepřilnavou pánev na střední teplotu. Když se tuk začne rozpouštět, zvyšte teplotu na maximum a slaninu opečte dozlatova. Osušte na papírových utěrkách.
  6. V hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Poté přidejte smetanu a zahřívejte, dokud se nezačne vařit (můžete to udělat i v mikrovlnné troubě).
  7. Ztlumte troubu na 200 °C (180 °C s ventilátorem).
  8. Nechte brambory vychladnout natolik, abyste s nimi mohli manipulovat (nebo použijte utěrku). Rozřízněte je podélně napůl a vydlabejte dužinu, přičemž na slupce zůstane 0,7 cm silná vrstva brambor.
  9. Vložte dužinu brambor do mísy a za horka ji rozmačkejte na hladkou kaši.
  10. Přidejte polovinu sýra (zbytek si nechte na posypání), většinu slaniny (kousek si nechte na ozdobu), všechnu zelenou cibulku, horkou smetanu a máslo, sůl a pepř. Promíchejte.
  11. Naplňte bramborové skořápky směsí bramborové kaše. Navrch nasypte zbývající sýr.
  12. Pečte 20 až 25 minut, dokud se sýr nerozpustí, nezezlátne a nevytvoří bublinky.
  13. Podávejte ihned, ozdobte zakysanou smetanou, rezervovanou slaninou a pažitkou.
Slanina v pečených bramborách skvěle doplňuje sýr a zakysanou smetanu.

Brambory pečené v troubě – recept

Pečené brambory s česnekem jsou oblíbeným předkrmem, který se snadno připravuje. S trochou česneku, másla a sýra proměníte bramborové slupky v oblíbený sýrový pokrm, jehož příprava zabere 40 minut.

Ingredience na brambory pečené v troubě

  • 6 malých brambor na pečení
  • 2 lžíce nesoleného másla rozpuštěného
  • ½ lžičky petrželky
  • ¼ lžičky kořeněné soli
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • 3 plátky vařené slaniny nakrájené nadrobno nebo 3 lžíce kousků slaniny
  • 2 lžíce zelené cibule nebo pažitky, nakrájené na plátky
  • 1 šálek sýra čedar
  • zakysaná smetana na podávání

Postup na brambory pečené v troubě

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Brambory vydrhněte a každou bramboru 5-6krát propíchněte vidličkou. Položte je přímo na prostřední rošt trouby. Pečte 40-50 minut nebo dokud brambory po píchnutí vidličkou nezměknou.
  3. Vyjměte brambory z trouby a nechte je vychladnout, aby se s nimi dalo dobře manipulovat.
  4. Brambory podélně rozkrojte na polovinu. Malou lžičkou vydlabejte dužinu a nechte 0,5 cm silnou slupku.
  5. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, petrželku, ochucenou sůl a česnekový prášek. Směsí másla potřete vnitřek i vnějšek brambor.
  6. Brambory položte řeznou stranou dolů do zapékací misky nebo pekáče o rozměrech 23 x 33 cm. Pečte 15 minut.
  7. Brambory otočte a pečte dalších 5 minut nebo dokud nebudou lehce zhnědlé a křupavé.
  8. Každou bramboru naplňte sýrem a slaninou. Vraťte do trouby a pečte dalších 5-7 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky.
  9. Vyjměte z trouby, posypte zelenou cibulkou a podávejte se zakysanou smetanou.
Plněné brambory se mohou podávat jako samostatné jídlo nebo jako součást většího jídla.

Pečené brambory ve slupce – recept

Tyto pečené brambory mají křupavou, zlatavou slupku a uvnitř jsou lehké a nadýchané – dokonalé pečené brambory, které připravíte za hodinu a půl. Podávejte s trochou zakysané smetany, pokud máte rádi.

Ingredience na pečené brambory ve slupce

  • 1 střední brambora na pečení
  • 1 lžička olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky másla
  • 1 špetka čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ šálku strouhaného sýra čedar

Postup na pečené brambory ve slupce

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Brambory vydrhněte a slupku několikrát propíchněte nožem nebo vidličkou. Potřete slupku olivovým olejem a poté ji osolte.
  2. Vložte brambory do předehřáté trouby a pečte je, dokud nebudou mírně měkké a zlatohnědé, přibližně 90 minut.
  3. Bramboru rozkrojte uprostřed a podávejte s máslem a černým pepřem. Podle potřeby posypte strouhaným sýrem čedar.
Zapečené brambory patří k nejoblíbenějším úpravám brambor.

Recept na pečené brambory na plechu

Nejlepší recept na pečené brambory – na povrchu dokonale křupavé a aromatické, uvnitř měkké a nadýchané, a přitom tak lahodné. Recept připravíte během hodiny.

Ingredience na pečené brambory na plechu

  • 1 středně velká až velká brambora Russet, očištěná
  • 1-2 lžičky rozpuštěného másla (nebo olivového oleje)
  • špetka hrubé soli košer
  • špetka čerstvě nadrceného černého pepře

Postup na pečené brambory na plechu

  1. Troubu rozehřejte na 230 °C. Velký plech vyložte fólií (nebo pečicím papírem), a pokud máte drátěný chladicí stojan, položte ho na plech.
  2. Pomocí vidličky nebo malého nože do brambor ze všech stran alespoň desetkrát píchněte. Brambory položte na připravený plech.
  3. Pečte 25 minut. Vyjměte plech z trouby.
  4. Pomocí štětce na pečivo potřete brambory zvenku rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem, dokud nebudou ze všech stran zcela pokryté. Bramboru posypte velkou špetkou kuchyňské soli a položte ji zpět na plech obrácenou stranou nahoru, aby se mohla rovnoměrně péct z obou stran.
  5. Pečte dalších 20 minut. Pomocí kuchyňské chňapky bramboru opatrně zmáčkněte, abyste zkontrolovali její propečení.
  6. Pokud je vnitřek měkký a pod tlakem povolí, vyjměte bramboru z trouby. V opačném případě pokračujte v pečení v pětiminutových intervalech, dokud brambory nezměknou.
  7. Pomocí malého příborového nože rozkrojte bramboru podélně do poloviny. Poté ji jemně zmáčkněte, aby se otevřela.
  8. Ihned podávejte s požadovanou přílohou.

Pečené plněné brambory se skvěle hodí ke grilované zelenině v troubě, k lososu na grilu, hermelínu v troubě, rib eye steaku, vepřové panence na grilu, kukuřici na grilu a cuketě na grilu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang