Tyto plněné koláčky, známé též jako mince pies, vás příjemně překvapí lehce kořeněnou a štiplavou chutí, na které má zásluhu směs kandovaného ovoce uvnitř. Koláčky jsou oblíbenou variací na tradiční recept na svatební koláčky.
Příprava
- Příprava: 45 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience na náplň
- 1 velká sklenice mincemeat (směsi kandovaného ovoce, možné zakoupit ve specializovaných prodejnách)
- 2 mandarinky, nadrobno nakrájené
- 1 jablko nakrájené nadrobno
- kůra z 1 citronu
- trochu moučkového cukru na posypání
Ingredience na koláčky
- 375 g hladké mouky
- 260 g nesoleného másla, změklého
- 125 g moučkového cukru plus další na posypání
- 1 velké vejce
- 1 rozšlehané vejce na polevu
Postup
- Do mísy dejte 375 g hladké mouky a 260 g změklého nesoleného másla a utřete je dohromady.
- Přidejte 125 g moučkového cukru a 1 velké rozšlehané vejce a promíchejte.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a zpracovávejte, dokud se těsto nespojí.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 10 minut chladnout.
- Do mísy vložte směs ovoce, mandarinky, jablko a kůru z citronu.
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Vyválejte těsto na tloušťku 3 mm.
- Kulatým vykrajovátkem (asi 10 cm) vykrojte 16 koleček a vložte je do formiček na muffiny. Do každého dejte 1½ lžíce ovocné směsi. Okraje každého koláče potřete trochou rozšlehaného vejce.
- Znovu rozválejte těsto a vykrojte z něj 7 cm kolečka, která přitisknete na vrchol, aby se koláčky utěsnily. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte navíc moučkovým cukrem a nahoře udělejte malý řez.
- Pečte koláče 15-20 minut dozlatova. Nechte je vychladnout a před podáváním je uvolněte z plechů na muffiny a posypte ještě trochou moučkového cukru.