S těmihle cupcakes můžete sklidit úspěch. Cupcakes z hořké čokolády, plněné vanilkovo-karamelovým žloutkovým krémem, zdobené krémem z kaštanového pyré a zdobené slaným karamelem, čokoládovou pusinkou a čokoládovým lístkem jsou možná… maličko překombinované.
TIP: Vyzkoušet můžete také čokoládové cupcakes.
Původně jsem se inspirovala slavným dezertem Mont Blanc (meringue, chantilly, pastry cream, kaštanové pyré), ale pak se to nějak zvrhlo. Nějak jsem se nemohla rozhodnout, čím to ozdobit a takhle to dopadlo.
Cupcakes z hořké čokolády, plněné vanilkovo-karamelovým žloutkovým krémem, zdobené krémem z kaštanového pyré a slaným karamelem
Ingredience:
- 100 g hořké čokolády
- 250 ml horké kávy (mleté zrnkové bez sedliny)
- 2 vejce
- 150 ml oleje
- 200 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 ml podmáslí
- 200 g hladké mouky (nebo 100 g hladké a 100 g polohrubé nči 200 g bezlepkové)
- 150 g holandského kakaa
- 1,5 lžičky sody
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
Kaštanový krém:
- 250 g kaštanového pyré
- 1 kelímek mascarpone
- 1 smetana ke šlehání
Vanilkovo-karamelový krém:
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 smetana ke šlehání – rozdělená na třetiny
- dřeň vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku
- 3 žloutky
- 2 lžíce Gustinu (nebo jiného škrobu)
Na ozdobu:
- slaný karamel
- případně pusinky polité čokoládou a čokoládové lístky
Postup
Nejlépe den předem připravte slaný karamel a těsně před použitím ho lehce nahřejte v mikrovlnné troubě.
V den D nejdříve uvařte kávu a nalijte ji přes sítko na nalámanou čokoládu. Rozmíchejte a nechte 10 – 15 minut vychladnout. Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Vyšlehejte vejce, olej, cukr a vanilkový extrakt do pěny. Mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu si prosejte přes jemné sítko, abyste odstranili hrudky. Smíchejte vaječnou a moučnou směs a zašlehejte i rozpuštěnou čokoládu a podmáslí. Košíčky plňte do 2/3 a pečte přibližně 14 minut. Nechte vychladnout.
Potom připravte vanilkovo-karamelový žloutkový krém. Do hrnce nasypte cukr a opatrně ho rozpusťte a nechte zkaramelizovat. Zalijte ho jednou třetinou smetany smíchané se dření z vanilkového lusku. Pokud karamel po přidání smetany ztuhne, nepanikařte, zase se rozpustí! Zahřejte, ale nevařte.
V další třetině smetany rozkvedlejte žloutky a směs pomaličku a za stálého šlehání lijte do karamelové smetany. Hrnec mějte stále na plotně a míchejte, dokud krém nezačne houstnout. V tu chvíli přidejte zbylou třetinu smetany, ve které jste rozmíchali škrob. Provařte minimálně 2 minuty a neustále míchejte. Poté odstavte z plotny a za občasného míchání nechte vychladnout.
Kaštanový krém je trochu zákeřný a rád se sráží. Ale když budete postupovat opatrně, vše se vydaří. Všechny ingredince vychlaďte (kromě ztužovače samozřejmě). Vyšlehejte smetanu do pevné šlehačky. Lehce prošlehejte mascarpone a poté do něj opatrně, po lžících stěrkou zatřemte prošlehané kaštanové pyré. Nakonec smíchejte s vyšlehanou smetanou a hotovým krémem naplňte zdobící sáček s hladkou zdobící špičkou.
Do vychladlých cupcakes udělejte vykrajovátkem nebo lžičkou důlek a ten naplňte vanilkovo-karamelovým krémem. Vršek dortíku ozdobte kaštanovým krémem a lehce postříkáme slaným karamelem. Případně, pokud jste maličko potrhlí megalomani jako já, přidejte ještě nějaké další ozdoby.