Šťavnatá plněná vepřová panenka se žampiony a slaninou. Tato vepřová roláda vypadá luxusně, ale je to jednoduchý a levný způsob, jak nasytíte početnou návštěvu.
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 plátky slaniny nakrájené na kousky
- 170 g hnědých žampionů nakrájených na tenké plátky
- 1/2 menší nakrájené cibule
- 1 a 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky, plus další na ozdobu
- 800 g vepřové panenky zbavené stříbrné šlachy
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním ohni rozehřejte 2 lžíce oleje s nakrájenou slaninou a opékejte, dokud nezhnědne (3-4 minuty).
- Přidejte na plátky nakrájené žampiony a nakrájenou cibuli a smažte 5 minut nebo do změknutí.
- Dochuťte 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky černého pepře, nasekanou petrželkou a prolisovaným česnekem. Za stálého míchání vařte další minutu a poté přendejte na talíř.
- Z vepřové panenky odstraňte stříbrnou kůži. Podél celého dlouhého konce panenky udělejte zářez a dbejte na to, abyste ji neprořízli celou.
- Rozevřete panenku jako knihu, přikryjte ji fólií a plochou stranou paličky na maso ji rozklepejte na placku.
- Houbovou směs rovnoměrně rozetřete po povrchu panenky, okraje nechte volné. Pevně srolujte od delšího konce a konce zajistěte 6-7 párátky.
- Párátky spojte i delší stranu, abyste vytvořili rovný povrch pro pečení. Celou plochu ochuťte 1 lžičkou soli a 1/4 lžičky černého pepře.
- Rozpalte stejnou pánev na středním plameni a přidejte 2 lžíce oleje. Jakmile se olej rozpálí, vložte na pánev panenku (párátky dolů) a opékejte ji asi 2 minuty z každé strany (celkem 6-8 minut).
- Přeneste pánev s masem do trouby a pečte při 200 °C 18-20 minut.
- Přeneste ji na prkénko, potřete výpekem z pánve a nechte 10 minut odpočívat, než ji nakrájíte na kolečka. Podle potřeby ozdobte petrželkou.