Plněná sekaná – nejlepší recept

Hlavní jídlaHovězí masoSlané receptyVepřové maso
domácí plněná sekaná

Když se plněná sekaná dobře udělá, je šťavnatá, aromatická a opravdu chutná. Níže najdete recepty na plněnou domácí sekanou, sekanou z vepřového masa, hovězí sekanou, fitness sekanou, sekanou plněnou vejcem a párkem a také základní rady, jak dlouho péct sekanou. Dobrá sekaná je jak z vepřového tak hovězího masa. Sekaná s kaší nebo chlebem vytvoří skvělý teplý oběd nebo večeři.

Jak péct sekanou

Sekaná pečeně, obvykle pouze sekaná, je pokrm připravovaný z mletého masa. Můžete si připravit hovězí sekanou, sekanou z vepřového masa, plněnou sekanou z mletého masa, sekanou plněnou vejcem a párkem nebo jen sekanou s vejcem.

Možností je spousta. Pokud se chcete vyhnout masu, vyzkoušejte vegetariánskou sekanou.

Základní postup jak péct sekanou

  1. Smíchejte suroviny na sekanou a přeneste je do formy.
  2. Smíchejte ingredience na omáčku a pak jí přelijte bochník.
  3. Pečte v předehřáté troubě, dobrou sekanou poznáte, že uvnitř už není růžová.

Jak dlouho péct sekanou

  • V troubě předehřáté na 175 °C by klasická nejlepší sekaná měla být zcela upečená přibližně za hodinu. Hotovost poznáte podle toho, že maso už není uprostřed růžové.
  • Ke kontrole propečenosti sekané použijte vnitřní teploměr, který vložíte do středu. Při teplotě 71 °C je zcela uvařená a bezpečná ke konzumaci.
tastybakedturkeymeatloafonplate
Když se sekaná dobře udělá, je šťavnatá, aromatická a opravdu chutná.

Plněná sekaná – recept

Hit všech výletů – voňavá plněná sekaná. Na výlety do přírody se musíte pořádně vybavit. Kšiltovka, sluneční brýle, opalovací krém, kapesníky, pití a samozřejmě pořádná svačina.

Večer před výletem upečte domácí sekanou s vejcem. Do rána se rozleží a zpevní, takže ji ráno stačí jenom úhledně nakrájet, vložit mezi dva chleby a můžete vyrazit.

Plněná sekaná recept – ingredience

  • cca 3/4 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 3 vejce
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2–3 snítky čerstvého tymiánu nebo majoránky
  • 2 lžičky soli
  • celý pepř čerstvě namletý

K podávání:

Plněná sekaná recept – postup

  1. Uvařte dvě vejce natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Předehřejte troubu na 200 °C. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Do mísy dejte mleté maso, zbylé vajíčko, hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  2. Nebojte se množství soli a nešetřete ani pepřem. Sekaná, zvlášť podávaná zastudena, totiž snese výraznější ochucení. Přidejte lístky tymiánu nebo majoránky. Do mísy vlijte cca 0,5 dcl ledové vody, zamíchejte nejdřív lžící a potom pořádně propracujte rukou.
  3. Sekaná tak bude držet pohromadě i bez přidání strouhanky. Na závěr vmíchejte kostičky cibule. Menší pekáček vymažte olejem. Zhruba polovinu mletého masa dejte do pekáčku a začněte tvořit „spodek“ sekané.
  4. Přidejte celá vejce, zakryjte je zbytkem směsi a dotvarujte šišku sekané tak, aby vajíčka nikde nevykukovala. Vršek potřete olejem, můžete dozdobit snítkou tymiánu a dejte do trouby.
  5. Po 15 minutách stáhněte troubu na 180 °C a pečte ještě 35 minut.
  6. Domácí plněnou sekanou nechte chvíli odležet a podávejte zatepla s bramborovou kaší, nebo zastudena s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.
Hit všech výletů – voňavá sekaná.

Sekaná s vajíčkem – recept

Hovězí sekaná s vejcem, která se plní vejci uvařenými natvrdo a poté se peče. Její příprava je téměř stejně snadná jako příprava běžné sekané.

Domácí sekaná s vejcem je skvělým pokrmem k obědu, kdy ji doplníte bramborovou kaší, nebo k večeři s krajícem chleba.

Domácí sekaná s vejcem – ingredience

  • 1 velké vejce
  • 1 lžička mořské soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 900 g libového mletého hovězího masa
  • ½ šálku blanšírované jemně mleté mandlové mouky
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 2 lžíce neslazeného kečupu

Domácí sekaná s vejcem – postup

  1. Předehřej troubu na 175 °C.
  2. Vyložte plech alobalem (pro snadnější čištění) a vymažte ho tukem.
  3. Ve středně velké míse vyšlehejte vejce, sůl, pepř, česnekový prášek, cibulový prášek a uzenou papriku.
  4. Přidejte mleté hovězí maso, mandlovou mouku a parmezán. Jemně promíchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.
  5. Hovězí směs rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu vytvarujte do obdélníku a obdélník položte na připravený plech. Na něj rovnoměrně rozmístěte vejce uvařená natvrdo.
  6. Na vejce položte druhou polovinu hovězí směsi. Přitlačte ji tak, aby přilnula ke spodní vrstvě. Prsty přitiskněte okraje obou obdélníků k sobě, aby vznikla jedna sekaná. Dobře je přitiskněte, aby sekaná při pečení nepraskala ve švech.
  7. Plněnou sekanou potřete kečupem.
  8. Pečte, dokud střed sekané nezaznamená teplotu 71 °C, tedy 50-60 minut.
  9. Před krájením a podáváním nechte sekanou 15 minut odpočívat.

TIP: Pokud máte rádi mleté maso v kombinaci s vajíčkem, zkuste i pštrosí vejce.

germanmeatloaffalscherhaseorhackbratenisatraditionalpork
Domácí sekaná s vejcem je skvělým pokrmem k obědu, který doplníte bramborem, kaší, nebo k večeři krajícem chleba.

Fitness sekaná (hovězí sekaná) – recept

Ušetřete drahocenný čas během týdne s tímto receptem na jídlo v krabičce, které buduje svaly.

Ingredience na fitness sekanou

  • 1 kg 85% libového mletého hovězího masa
  • 4 lžíce kajenského pepře
  • 2 lžičky soli
  • 2 šálky parmezánu
  • 6 šálků zelených fazolek
  • 4 lžíce másla

Postup na fitness sekanou

  1. Smíchejte všechny přísady kromě fazolek a másla.
  2. Směs pečte nezakrytou při 190° C 45 až 60 minut nebo dokud není upečená.
  3. Zelené fazolky před podáváním tři minuty osmahněte na másle.

Recept sekaná s hořčicí – nejlepší sekaná

Pokud vás už nebaví stále stejná sekaná z vepřového masa, zamilujete si tento výtvor, nejlepší sekanou s hořčicí.

Recept sekaná s hořčicí – ingredience

  • 340 g mletého vepřového masa
  • ¼ šálku italské strouhanky
  • 2 zelené cibule
  • 10 g másla
  • 15 ml medu
  • 1 lžíce zrnkové dijonské hořčice
  • 2 lžíce koncentrátu kuřecího vývaru
  • 1 lžíce koření na sekanou

Recept sekaná s hořčicí – postup

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Zelenou cibuli ořízněte a nakrájejte na tenké plátky, přičemž bílou a zelenou část cibule oddělte.
  3. V míse důkladně smíchejte mleté vepřové maso, bílé části zelené cibule, strouhanku, směs koření a špetku pepře.
  4. Z vepřové směsi vytvarujte dva malé stejně velké bochánky a položte je na připravený plech.
  5. Pečte v horké troubě, dokud sekaná nedosáhne minimální vnitřní teploty 71 °C, tedy 22-26 minut.

Příprava omáčky:

  1. Postavte malou nepřilnavou pánev na střední teplotu.
  2. Do rozpálené pánve přidejte kuřecí základ, med, hořčici a 2 lžíce vody. Neustále míchejte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 1-2 minuty.
  3. Odstavte z hořáku a vmíchejte zbylé máslo.
  4. Sekanou nakrájejte na plátky a přelijte omáčkou. Skvělá je tato sekaná z vepřového masa s kaší.
deliciousturkeybreastrollstuffedherbswithcitrussauce
Šťavnaté mleté maso s omáčkou z hořčice, to je plněná sekaná, kterou si rádi připravíte.

Domácí sekaná plněná vejcem a párkem – recept

Tato plněná sekaná z mletého masa se hodí na víkendové rodinné večeře a skvěle poslouží i jako zbytky k obědu.

Ingredience na domácí sekanou plněnou vejcem a párkem

  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 6 párků zbavených kůže
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 krajíc chleba rozmělněný na strouhanku nebo 5 lžic sušené strouhanky
  • velká hrst čerstvé petrželky
  • 5 vajec uvařených natvrdo (vařených 8 minut a poté ponořených do studené vody), oloupaných
  • 500 g hotového rozváleného listového těsta
  • 3 lžičky drožďového extraktu smíchané s 1 lžičkou teplé vody
  • 1 rozšlehané vejce na potření vajec
homemadebakeddeliciousgermanmeatloaffalscherhaseorhackbraten
Plněná sekaná z mletého masa se hodí na víkendové rodinné večeře a skvěle poslouží i jako zbytky k obědu.

Postup na domácí sekanou plněnou vejcem a párkem

  1. Předehřejte troubu na 200 °C/ventilátor 180 °C.
  2. Do mísy dejte mleté maso, párky, chilli vločky, sůl, česnek, cibuli a strouhanku a rukama je promíchejte. Přidejte petrželku a míchejte tak dlouho, dokud nebudete mít zelené skvrnky po celé masové směsi.
  3. Na pracovní desku položte dva dlouhé pláty potravinářské fólie, jeden přes druhý. Otočte na ni masovou směs a vlhkýma rukama ji rozplácněte do obdélníkového tvaru o rozměrech asi 30 x 25 cm.
  4. Vejce uvařená natvrdo seřaďte do řady uprostřed obdélníku. Pomocí potravinové fólie vytvořte sekanou. Vejce by měla být obalena masem. Konce potravinářské fólie stočte a roládu dejte do lednice.
  5. Mezitím rozválejte těsto na tloušťku 5 mm a rozměry asi 35 × 35 cm a povrch potřete směsí s drožďovým extraktem. Masovou roládu vyjměte z potravinářské fólie a položte ji podélně na rozválené těsto těsně vedle středu.
  6. Větší stranu těsta přetáhněte přes roládu a okraje přitiskněte k sobě. Po celém obvodu je zmačkejte.
  7. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a položte na plech. Vložte ho do předehřáté trouby a pečte asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezezlátne a roláda nebude propečená.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang