Když se plněná sekaná dobře udělá, je šťavnatá, aromatická a opravdu chutná. Níže najdete recepty na plněnou domácí sekanou, sekanou z vepřového masa, hovězí sekanou, fitness sekanou, sekanou plněnou vejcem a párkem a také základní rady, jak dlouho péct sekanou. Dobrá sekaná je jak z vepřového tak hovězího masa. Sekaná s kaší nebo chlebem vytvoří skvělý teplý oběd nebo večeři.
Jak péct sekanou
Sekaná pečeně, obvykle pouze sekaná, je pokrm připravovaný z mletého masa. Můžete si připravit hovězí sekanou, sekanou z vepřového masa, plněnou sekanou z mletého masa, sekanou plněnou vejcem a párkem nebo jen sekanou s vejcem.
Možností je spousta. Pokud se chcete vyhnout masu, vyzkoušejte vegetariánskou sekanou.
Základní postup jak péct sekanou
- Smíchejte suroviny na sekanou a přeneste je do formy.
- Smíchejte ingredience na omáčku a pak jí přelijte bochník.
- Pečte v předehřáté troubě, dobrou sekanou poznáte, že uvnitř už není růžová.
Jak dlouho péct sekanou
- V troubě předehřáté na 175 °C by klasická nejlepší sekaná měla být zcela upečená přibližně za hodinu. Hotovost poznáte podle toho, že maso už není uprostřed růžové.
- Ke kontrole propečenosti sekané použijte vnitřní teploměr, který vložíte do středu. Při teplotě 71 °C je zcela uvařená a bezpečná ke konzumaci.
Plněná sekaná – recept
Hit všech výletů – voňavá plněná sekaná. Na výlety do přírody se musíte pořádně vybavit. Kšiltovka, sluneční brýle, opalovací krém, kapesníky, pití a samozřejmě pořádná svačina.
Večer před výletem upečte domácí sekanou s vejcem. Do rána se rozleží a zpevní, takže ji ráno stačí jenom úhledně nakrájet, vložit mezi dva chleby a můžete vyrazit.
Plněná sekaná recept – ingredience
- cca 3/4 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
- 3 vejce
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2–3 snítky čerstvého tymiánu nebo majoránky
- 2 lžičky soli
- celý pepř čerstvě namletý
K podávání:
- chléb se slunečnicí, hořčice, kyselé okurky
- bramborová kaše
- brambory s máslem
Plněná sekaná recept – postup
- Uvařte dvě vejce natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Předehřejte troubu na 200 °C. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Do mísy dejte mleté maso, zbylé vajíčko, hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
- Nebojte se množství soli a nešetřete ani pepřem. Sekaná, zvlášť podávaná zastudena, totiž snese výraznější ochucení. Přidejte lístky tymiánu nebo majoránky. Do mísy vlijte cca 0,5 dcl ledové vody, zamíchejte nejdřív lžící a potom pořádně propracujte rukou.
- Sekaná tak bude držet pohromadě i bez přidání strouhanky. Na závěr vmíchejte kostičky cibule. Menší pekáček vymažte olejem. Zhruba polovinu mletého masa dejte do pekáčku a začněte tvořit „spodek“ sekané.
- Přidejte celá vejce, zakryjte je zbytkem směsi a dotvarujte šišku sekané tak, aby vajíčka nikde nevykukovala. Vršek potřete olejem, můžete dozdobit snítkou tymiánu a dejte do trouby.
- Po 15 minutách stáhněte troubu na 180 °C a pečte ještě 35 minut.
- Domácí plněnou sekanou nechte chvíli odležet a podávejte zatepla s bramborovou kaší, nebo zastudena s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.
Sekaná s vajíčkem – recept
Hovězí sekaná s vejcem, která se plní vejci uvařenými natvrdo a poté se peče. Její příprava je téměř stejně snadná jako příprava běžné sekané.
Domácí sekaná s vejcem je skvělým pokrmem k obědu, kdy ji doplníte bramborovou kaší, nebo k večeři s krajícem chleba.
Domácí sekaná s vejcem – ingredience
- 1 velké vejce
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- 2 lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky cibulového prášku
- 2 lžičky uzené papriky
- 900 g libového mletého hovězího masa
- ½ šálku blanšírované jemně mleté mandlové mouky
- ½ šálku strouhaného parmezánu
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 2 lžíce neslazeného kečupu
Domácí sekaná s vejcem – postup
- Předehřej troubu na 175 °C.
- Vyložte plech alobalem (pro snadnější čištění) a vymažte ho tukem.
- Ve středně velké míse vyšlehejte vejce, sůl, pepř, česnekový prášek, cibulový prášek a uzenou papriku.
- Přidejte mleté hovězí maso, mandlovou mouku a parmezán. Jemně promíchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.
- Hovězí směs rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu vytvarujte do obdélníku a obdélník položte na připravený plech. Na něj rovnoměrně rozmístěte vejce uvařená natvrdo.
- Na vejce položte druhou polovinu hovězí směsi. Přitlačte ji tak, aby přilnula ke spodní vrstvě. Prsty přitiskněte okraje obou obdélníků k sobě, aby vznikla jedna sekaná. Dobře je přitiskněte, aby sekaná při pečení nepraskala ve švech.
- Plněnou sekanou potřete kečupem.
- Pečte, dokud střed sekané nezaznamená teplotu 71 °C, tedy 50-60 minut.
- Před krájením a podáváním nechte sekanou 15 minut odpočívat.
TIP: Pokud máte rádi mleté maso v kombinaci s vajíčkem, zkuste i pštrosí vejce.
Fitness sekaná (hovězí sekaná) – recept
Ušetřete drahocenný čas během týdne s tímto receptem na jídlo v krabičce, které buduje svaly.
Ingredience na fitness sekanou
- 1 kg 85% libového mletého hovězího masa
- 4 lžíce kajenského pepře
- 2 lžičky soli
- 2 šálky parmezánu
- 6 šálků zelených fazolek
- 4 lžíce másla
Postup na fitness sekanou
- Smíchejte všechny přísady kromě fazolek a másla.
- Směs pečte nezakrytou při 190° C 45 až 60 minut nebo dokud není upečená.
- Zelené fazolky před podáváním tři minuty osmahněte na másle.
Recept sekaná s hořčicí – nejlepší sekaná
Pokud vás už nebaví stále stejná sekaná z vepřového masa, zamilujete si tento výtvor, nejlepší sekanou s hořčicí.
Recept sekaná s hořčicí – ingredience
- 340 g mletého vepřového masa
- ¼ šálku italské strouhanky
- 2 zelené cibule
- 10 g másla
- 15 ml medu
- 1 lžíce zrnkové dijonské hořčice
- 2 lžíce koncentrátu kuřecího vývaru
- 1 lžíce koření na sekanou
Recept sekaná s hořčicí – postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Zelenou cibuli ořízněte a nakrájejte na tenké plátky, přičemž bílou a zelenou část cibule oddělte.
- V míse důkladně smíchejte mleté vepřové maso, bílé části zelené cibule, strouhanku, směs koření a špetku pepře.
- Z vepřové směsi vytvarujte dva malé stejně velké bochánky a položte je na připravený plech.
- Pečte v horké troubě, dokud sekaná nedosáhne minimální vnitřní teploty 71 °C, tedy 22-26 minut.
Příprava omáčky:
- Postavte malou nepřilnavou pánev na střední teplotu.
- Do rozpálené pánve přidejte kuřecí základ, med, hořčici a 2 lžíce vody. Neustále míchejte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 1-2 minuty.
- Odstavte z hořáku a vmíchejte zbylé máslo.
- Sekanou nakrájejte na plátky a přelijte omáčkou. Skvělá je tato sekaná z vepřového masa s kaší.
Domácí sekaná plněná vejcem a párkem – recept
Tato plněná sekaná z mletého masa se hodí na víkendové rodinné večeře a skvěle poslouží i jako zbytky k obědu.
Ingredience na domácí sekanou plněnou vejcem a párkem
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 6 párků zbavených kůže
- 1 lžička chilli vloček
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1 krajíc chleba rozmělněný na strouhanku nebo 5 lžic sušené strouhanky
- velká hrst čerstvé petrželky
- 5 vajec uvařených natvrdo (vařených 8 minut a poté ponořených do studené vody), oloupaných
- 500 g hotového rozváleného listového těsta
- 3 lžičky drožďového extraktu smíchané s 1 lžičkou teplé vody
- 1 rozšlehané vejce na potření vajec
Postup na domácí sekanou plněnou vejcem a párkem
- Předehřejte troubu na 200 °C/ventilátor 180 °C.
- Do mísy dejte mleté maso, párky, chilli vločky, sůl, česnek, cibuli a strouhanku a rukama je promíchejte. Přidejte petrželku a míchejte tak dlouho, dokud nebudete mít zelené skvrnky po celé masové směsi.
- Na pracovní desku položte dva dlouhé pláty potravinářské fólie, jeden přes druhý. Otočte na ni masovou směs a vlhkýma rukama ji rozplácněte do obdélníkového tvaru o rozměrech asi 30 x 25 cm.
- Vejce uvařená natvrdo seřaďte do řady uprostřed obdélníku. Pomocí potravinové fólie vytvořte sekanou. Vejce by měla být obalena masem. Konce potravinářské fólie stočte a roládu dejte do lednice.
- Mezitím rozválejte těsto na tloušťku 5 mm a rozměry asi 35 × 35 cm a povrch potřete směsí s drožďovým extraktem. Masovou roládu vyjměte z potravinářské fólie a položte ji podélně na rozválené těsto těsně vedle středu.
- Větší stranu těsta přetáhněte přes roládu a okraje přitiskněte k sobě. Po celém obvodu je zmačkejte.
- Těsto potřete rozšlehaným vejcem a položte na plech. Vložte ho do předehřáté trouby a pečte asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezezlátne a roláda nebude propečená.