Upečte si horká jablka plněná směsí, která svou vůní navodí vánoční čas.
Ingredience
- 3/4 šálku ovesných vloček
- 3/4 hrnku mouky
- 2/3 hrnku světlého hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka mořské soli
- Kousek studeného másla, nakrájeného na kostičky
- 4 jablka Braeburn (lze nahradit jablky Fuji)
- 4 lžičky medu
Postup
- V míse smíchejte všechny suché přísady a máslo nakrájené na kostičky. Směs prudce třete mezi konečky prstů, dokud se nevytvoří malé vlhké hrudky v sypké písčité směsi. Během přípravy jablek ji uložte do chladničky.
- Ze dna každého jablka odřízněte malou vrstvu, abyste vytvořili rovný, stabilní povrch dna. Malým okrajovacím nožem vyřízněte z horní části jablka válcovitý kužel.
- Odstraňte vrchní část a vyhoďte ji. Pomocí vykrajovátka na meloun nebo čajové lžičky odstraňte zbývající jádřinec a semínka, přičemž dávejte pozor, abyste nepropíchli základnu jablka.
- Jablka položte na plech nebo do koláčové misky a každý střed naplňte lžičkou medu. Lžičkou naberte směs a lehce ji zabalte do hromádky, která přetéká přes stěny jablek.
- Pečte v troubě při 175 °C na horní nebo prostřední mřížce 40 minut nebo dokud náplň nezíská zlatohnědou barvu a špička nože se nedá do boku jablka zasunout s malým nebo žádným odporem.
- Před podáváním nechte jablka 10 minut stát.