Tento recept na pizzelle se peče na speciální žehličce vyrobené pro tvarování a pečení těchto italských vaflových sušenek. Elegantní nádech jim dodává moučkový cukr. V italské verzi je vanilka nahrazena anýzem. Lze použít také čokoládu.
Ingredience
- 3 velká vejce
- ¾ hrnku bílého cukru
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 a ¾ šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky rostlinného oleje nebo podle potřeby
Recept je na 24 kusů.
Postup
- Ve velké míse vyšlehejte vejce a cukr do zhoustnutí.
- Vmíchejte rozpuštěné máslo a vanilku.
- Mouku a prášek do pečiva prosejte a vmíchejte do těsta, dokud nebude hladké.
- Rozehřejte žehličku na pizzu a potřete ji olejem.
- Na každé kolečko na žehličce kápněte asi jednu polévkovou lžíci těsta.
- Možná budete muset experimentovat s množstvím těsta a dobou pečení v závislosti na žehličce.
- Pečte 20 až 45 sekund nebo dokud z žehličky nevychází pára.
- Opatrně vyjměte sušenky ze žehličky a opakujte se zbývajícím těstem.
- Před uložením do vzduchotěsné nádoby zcela vychladněte.
Čokoládové pizzelle:
Vyzkoušejte čokoládovou verzi, přidejte další 1/4 hrnku cukru. Poté přidejte 1/4 šálku kakaového prášku prosátého společně do směsi mouky s práškem do pečiva a další 1/4 lžičky prášku do pečiva navíc. Pro čokoládovou směs musí být žehlička na začátku dobře naolejovaná a podle potřeby se ještě potírá.